| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
pasiak1997
|
Wysłany: Pon Sie 08, 2011 9:08 pm Temat postu: [html] Ile jest gosci online |
|
|
Witam.chce aby na mojej stronce napisanej w html, wyswietlało sie ile jest gosci online. Przekopałem neta ale sa tylko kody na PHP :/
Prosze o pomoc |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
psrok1
|
Wysłany: Pon Sie 08, 2011 9:24 pm Temat postu: |
|
|
HTML służy do stworzenia szkieletu strony, do takich rzeczy trzeba użyć skryptów. Lista gości online wymaga udziału serwera, stąd nie możemy użyć tylko skryptów działających po stronie klienta. Wniosek: W samym HTML nie da rady, nawet w JavaScript, koniec kropka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Taeril
|
Wysłany: Pon Sie 08, 2011 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze żądania o strony idą protokołem http - czyli jest żądanie + odpowiedź i serwer może zapomnieć o całej sprawie. Patrząc tak, to online jest tyle ile aktywnych wątków/procesów przetwarzających żądanie. Oczywiście nie jest to coś, co nas interesuje. Takie osoby online oznacza faktycznie ile było żądań w pewnym przedziale czasu. Takie przybliżenie.
Po drugie sam html to tylko opis treści. Informacja o żądaniach jest po stronie serwera - co tam masz jak nie php? Sam statyczny html to za mało. _________________ T.
"Some people, when confronted with a problem, think 'I know, I'll use regular expressions.' Now they have two problems." - Jamie Zawinski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kamcio1
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 7:54 pm Temat postu: |
|
|
To raczej jezyk PHP (PS. Drogi adminie, czemu wywala mi "wiadomosc jest za krotka", gdy wpisze tylko "To raczej PHP"?). _________________ http://chomikuj.pl/kamcio1pliki/Programy/Pakiet+Comp-BOOST |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Garf

|
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Bo dobre odpowiedzi z reguły zawierają się w większej ilości znaków ;)
PS. Odpowiedź została już udzielona - "To raczej PHP" nie wniosło nic nowego... _________________ Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania. o. Paweł Gużyński OP |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin_Miga

|
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 9:37 pm Temat postu: |
|
|
| kamcio1 napisał: | | To raczej jezyk PHP (PS. Drogi adminie, czemu wywala mi "wiadomosc jest za krotka", gdy wpisze tylko "To raczej PHP"?). |
Przed zatwierdzaniem wiadomości wyłącz JS :)
pozdrawiaMM |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hejmus
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 10:32 pm Temat postu: |
|
|
E tam, wystarczy przytrzymać enter :) _________________ kompilacja Gentoo na Pentium MMX 233MHz - niezapomniane przeżycia ;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|