Strona: [  << <   1   > >>  ]  z  1     
Autor Temat: "utrata połączenia"
marcin_an
Forumowicz




Typ: neutral
Postów: 1265
Zarejestrowany: Mar 2004
"utrata połączenia"

Sytuacja wygląda tak:
Pracuję sobie, pracuję i nagle nie mogę nawiązywać żadnych połączeń przez TCP/IP. Te, które już są nawiazane działają bez zarzutu. Problem albo samoczynnie znika po 4-8 minutach, albo nie znika i pomaga dopiero restart systemu. Jestem w LANie, Ethernet kablowy za NATem, karta sieciowa: horNET oparata na RTL8139 Realteka, modem Motorola Surfboard SB4200E, system oepracyjny: Win98SE, ale wiem, że identyczny problem występuje na WinXP w innej sieci. Z danych znalezionych "gdzieś" wynika także, że taka sytuacja nie występuje na MacOS-ach, co zawęża krąg podejrzanych do warstwy softwareowej. Ktoś ma pomysł, co to może być i jak się pozbyć tego problemu?

To można wykluczyć:
Wirusy - nie ma, sprawdzałem
Program antywirusowy - nie mam
Firewall - nie mam
Przeinstalowanie Winsocka - nie działa
Przeinstalowanie TCP/IP - nie działa
Spyware/adware - nie mam
Internet optimizery - nie używam
Wyłączenie i włączenie modemu - nie działa
Zamknięcie istniejących połączeń - nie działa

To nie wszystko, co sprawdzałem, ale więcej w tej chwili poprostu nie pamiętam. Będę dopisywał kolejne "nie działa" w miarę otrzymywania kolejnych odpowiedzi.


_____________________________________________
Jedzonko dla Google'a:
Forum na temat Visual Basic, C, C++, Pascal, Programowanie, API, PHP, VBA, VB.NET, QBasic, VBScript, Komputery
Moja strona o wszystkim

30-01-2005 10:25
Pokaż profil marcin_an  Wyślij email do marcin_an   Odwiedź stronę marcin_an  
musman
www.codec.pl



Typ: neutral
Postów: 202
Zarejestrowany: Mar 2003

witam
czy mozesz pingowac brame ?
czy mozesz pingowac jakis adres zewnetrzny ? po ip np 213.180.130.200 (onet)

pozdrawiam

31-01-2005 15:33
Pokaż profil musman  Wyślij email do musman   Odwiedź stronę musman       13495362    3559336
marcin_an
Forumowicz




Typ: neutral
Postów: 1265
Zarejestrowany: Mar 2004

Pingowanie bramy: tak i wysyła pongi w rozsądnym czasie
Pingowanie serwerów zewnętrznych: mogę, ale tylko po IP (i też odpowiadają z sensem). Próba zrobienia tego z nazwą domenową kończy się niepowodzeniem.


_____________________________________________
Jedzonko dla Google'a:
Forum na temat Visual Basic, C, C++, Pascal, Programowanie, API, PHP, VBA, VB.NET, QBasic, VBScript, Komputery
Moja strona o wszystkim

01-02-2005 12:32
Pokaż profil marcin_an  Wyślij email do marcin_an   Odwiedź stronę marcin_an  
musman
www.codec.pl



Typ: neutral
Postów: 202
Zarejestrowany: Mar 2003

sluchaj a polaczenie przez Winsocka robisz po ip czy domenka jakas ?

z tego co widze problem jest zwiazany z DNS ... jestes w sieci kablowej ? jaka to siec ? i czy we wlasciwosciach tcp/ip masz podane adresy serwerow dns ?
pozdrawiam

01-02-2005 13:46
Pokaż profil musman  Wyślij email do musman   Odwiedź stronę musman       13495362    3559336
marcin_an
Forumowicz




Typ: neutral
Postów: 1265
Zarejestrowany: Mar 2004

Też już podejrzewałem, że coś się dzieje na z DNS-em (ale co? Przecież reset mojego komputera nie wpływa na serwer, a po resecie wszystko jest dobrze). Jednak to nie jest to. Nie mogę nawiązać żadnych połączeń przez tcp/ip. Ani przez nazwę domenową, ani bezpośrednio przez IP. Właśnie dlatego mi DNS nie działa, że z nim również nie mogę nawiązać połączenia.

Możesz sprecyzować o co chodzi w pytaniu "w jakiej jesteś sieci?"? Chodzi ci o nazwę mojego ISP, typ, topologię?

Tak, we właściwościach tcp/ip mam wpisane adresy DNS.

Od razu uzupełnię:
Problem występuje przy każdym połączeniu, nie tylko np. w przeglądarce. Zatem problemy z proxy też można wykluczyć (zresztą z proxy i tak nie korzystam).

Jedyne, co jeszcze mi przychodzi do głowy, to sprawdzić, czy jakieś pakiety wogóle ode mnie wychodzą i co wraca...


_____________________________________________
Jedzonko dla Google'a:
Forum na temat Visual Basic, C, C++, Pascal, Programowanie, API, PHP, VBA, VB.NET, QBasic, VBScript, Komputery
Moja strona o wszystkim

01-02-2005 17:25
Pokaż profil marcin_an  Wyślij email do marcin_an   Odwiedź stronę marcin_an  
musman
www.codec.pl



Typ: neutral
Postów: 202
Zarejestrowany: Mar 2003

no ok ale ... raz piszesz ze mozesz pingowac po ip a potem ze nie mozesz nawiazac zadnego polaczenia po tcp/ip ... nie kumam ...
>ale co? Przecież reset mojego komputera nie wpływa na serwer, a po resecie wszystko jest dobrze
wiesz nie powiedzialem ze wplywa na serwer
mam pytanie czy moze reinstalowales system ? mozesz to zrobic przez setupcore.exe bez utraty ustawien ... moze to pomoze
a moze powodu trzeba szukac w warstwie sprzetowej ... wymien karte sieciowa dla testu ...
pozdrawiam

02-02-2005 09:48
Pokaż profil musman  Wyślij email do musman   Odwiedź stronę musman       13495362    3559336
marcin_an
Forumowicz




Typ: neutral
Postów: 1265
Zarejestrowany: Mar 2004

ALe ping nie jest robiony przez tcp/ip, wogóle nie jest podczas pingowania nawiazywanie połączenia.

Jeśli byłaby to wina karty, to restart systemu (NIE KOMPUTERA!) by raczej nie pomógł, tak samo jak odczekanie 4-8 minut...

Reinstalacja: reinstalować system to zawsze jest jakieś rozwiązanie, ale nie po to pytam na forum, żeby reinstalować system. Mam zwyczaj unikac takiej operacji, jeśli to tylko możliwe - za duże straty.


_____________________________________________
Jedzonko dla Google'a:
Forum na temat Visual Basic, C, C++, Pascal, Programowanie, API, PHP, VBA, VB.NET, QBasic, VBScript, Komputery
Moja strona o wszystkim

02-02-2005 10:44
Pokaż profil marcin_an  Wyślij email do marcin_an   Odwiedź stronę marcin_an  
musman
www.codec.pl



Typ: neutral
Postów: 202
Zarejestrowany: Mar 2003

no faktycznie nie tcp tylko ICMP ale ICMP nalezy do tcp/ip
>Mam zwyczaj unikac takiej operacji, jeśli to tylko możliwe - za duże straty
rozumiem tez napisalem o setupcore.exe ... masz go w katalogu instalki w98, zachowasz wszystkie ustawienia, stery i programy ...

[Post edytowany dnia 02-02-2005 11:08 przez musman]

02-02-2005 11:03
Pokaż profil musman  Wyślij email do musman   Odwiedź stronę musman       13495362    3559336
marcin_an
Forumowicz




Typ: neutral
Postów: 1265
Zarejestrowany: Mar 2004

ICMP jest używane prze TCP/IP, ale to zupełnie niezależny protokół, może być używane bez powiązania z tym drugim (np. do pingowania, tracingu itp.).

Wiem, wiem. Setupcor.exe dokładnie . Ale on również kasuje wszystkie powiązania ze sterownikami, kodekami, pliki systemowe (w tym te z prywatnymi ustawieniami), odrejestrowuje część COM'ów i ActiveX'ów itd. Poza tym przywraca wiele nieporządanych programów (np. scanreg, scandisk, mdm itp.). A do czystego przeinstalowania samych plików systemowych (tych, które mnie interesują) mogę użyć na przykład sfc.exe (jest w katalogu systemowym).

Mnie zależy na rozwiązaniu bez reinstalowania systemu, a szczególnie - na poznaniu przyczyn takiego zjawiska.

[Post edytowany dnia 02-02-2005 11:26 przez marcin_an]


_____________________________________________
Jedzonko dla Google'a:
Forum na temat Visual Basic, C, C++, Pascal, Programowanie, API, PHP, VBA, VB.NET, QBasic, VBScript, Komputery
Moja strona o wszystkim

02-02-2005 11:22
Pokaż profil marcin_an  Wyślij email do marcin_an   Odwiedź stronę marcin_an  
marcin_an
Forumowicz




Typ: neutral
Postów: 1265
Zarejestrowany: Mar 2004

Dodam jeszcze dwie informacje:
Jestem w stanie bez problemu łączyć się przez 127.0.0.1.
To samo dotyczy łączenia się z własnym komputerem przez sieć (tj. przez użycie mojego IP).


_____________________________________________
Jedzonko dla Google'a:
Forum na temat Visual Basic, C, C++, Pascal, Programowanie, API, PHP, VBA, VB.NET, QBasic, VBScript, Komputery
Moja strona o wszystkim

02-02-2005 11:27
Pokaż profil marcin_an  Wyślij email do marcin_an   Odwiedź stronę marcin_an  
musman
www.codec.pl



Typ: neutral
Postów: 202
Zarejestrowany: Mar 2003

powiem tak ))))))))))))))))))) nie znam sie juz na 98 od czasu jak sie przesiadlem na XP ...
jak na cos sensownego wpadne to napisze
(mialem podobny problem kiedys ale byl to ewidentnie problem ISP, restart modemu kablowego rozwiazywal babola)
pozdrawiam
p.s. hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm i mowisz nie ma zadnej zaleznosci ... mysle i mysle wiec moze cos wymysle

02-02-2005 11:38
Pokaż profil musman  Wyślij email do musman   Odwiedź stronę musman       13495362    3559336
marcin_an
Forumowicz




Typ: neutral
Postów: 1265
Zarejestrowany: Mar 2004

Dzięki za przypomnienie:
Restart modemu: nie pomógł

Poza tym przypominam, ze problem występuje także na WinXP.

Dzięki za zainteresowanie, moze jeszcze ktoś się znajdzie.


_____________________________________________
Jedzonko dla Google'a:
Forum na temat Visual Basic, C, C++, Pascal, Programowanie, API, PHP, VBA, VB.NET, QBasic, VBScript, Komputery
Moja strona o wszystkim

02-02-2005 12:02
Pokaż profil marcin_an  Wyślij email do marcin_an   Odwiedź stronę marcin_an  
musman
www.codec.pl



Typ: neutral
Postów: 202
Zarejestrowany: Mar 2003

sluchaj mozesz jeszcze poszperac na msdn :
http://search.microsoft.com/search/results.aspx?view=msdn&st=b&na=82&qu=tcp%2Fip+98&s=1
pozdrawiam

02-02-2005 12:30
Pokaż profil musman  Wyślij email do musman   Odwiedź stronę musman       13495362    3559336
Wszystkich odpowiedzi: 12 :: Maxymalnie na stronę: 20
Strona: [  << <   1   > >>  ]  z  1