Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Nowa linia w Delphi Button1.caption ??

Idź do strony 1, 2  Następny

 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Pascal, Delphi, ...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
k9pa
Gość





PostWysłany: Nie Paź 08, 2006 11:22 pm  OP    Temat postu: Nowa linia w Delphi Button1.caption ?? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Uwaga: to pytanie dotyczy Delphi!

jak zrobic nową linie w Button1.Caption := 'cos' + ' nastepna linia pod cos'
(Delphi)
Powrót do góry
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18814

PostWysłany: Nie Paź 08, 2006 11:26 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

To działa?
Kod:
Button1.Caption := 'cos'#13#10' nastepna linia pod cos'

(Delphi)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Nie Paź 08, 2006 11:37 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

No nie za bardzo :/
(Delphi)
Powrót do góry
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18814

PostWysłany: Nie Paź 08, 2006 11:42 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

To znaczy? Co się dzieje? Przecież ja nie widzę twojego monitora.

Sam trochę strzelam, bo nie znam prawie Delphi. Może:
Kod:
Button1.Caption := 'cos' + #13 + #10 + ' nastepna linia pod cos'
?
(Delphi)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Pon Paź 09, 2006 2:10 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

no tez nie dziala :/
(Delphi)
Powrót do góry
marcin_an



Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18814

PostWysłany: Pon Paź 09, 2006 5:51 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zatem przeczytaj jeszcze raz ostatniego posta.
(Delphi)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kombinator
Gość





PostWysłany: Pon Paź 09, 2006 6:41 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

To się da zrobić

ale nie na TButton bo on nie udostępnia w ogóle nowej linii.
ale można to zrobić na TBitBtn. Oto procedura która pozwala na to :
Kod:

...
type BBNLtype = record
       StreamImage : TImage;
       BitBtnObject   : TBitBtn;
       TextToInsert  : String;
       StreamFile     : String;
end;
...
procedure BitBtnNewLine (Data : BBNLtype);
begin
    Data.StreamImage.Canvas.Font:=Data.BitBtnObject.Font;
    Data.StreamImage.Width:=Data.StreamImage.Canvas.TextWidth (
    Data.TextToInsert);
    Data.StreamImage.Height:=Data.StreamImage.Canvas.TextHeight (
    Data.TextToInsert);
    Data.StreamImage.Picture.Graphic.Height:=Data.StreamImage.Height;
    Data.StreamImage.Picture.Graphic.Width:=Data.StreamImage.Width;
    Data.StreamImage.Canvas.TextOut(1,1,Data.TextToInsert);
    Data.StreamImage.Picture.SaveToFile(Data.StreamFile);
    Data.BitBtnObject.Glyph.LoadFromFile(Data.StreamFile);
end;
...




Gdzie StreamImage jest to tymczasowy, niewidoczny obiekt typu TImage
BitBtnObject jest to guzik na którym przeprowadzamy operację
TextToInsert jest to tekst do wpisania
StreamFile jest to plik tymczasowy służacy do kopiowania danych z obiektów.

Tej funkcji można użyć tylko raz na obiekcie.

Działa ta funkcja bo kierowała mnie wena twórcza która mogła okazać się niewypałem ?
(Delphi)
Powrót do góry
Gatrun



Dołączył: 17 Maj 2006
Posty: 51

PostWysłany: Pią Paź 20, 2006 2:43 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

To powinno teoretycznie zadziałać ,ale jak nie zadziała to nie wiem:

Kod:
Button1.Caption:='Forum' + #13 + 'Programistow';

(Delphi)

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
KOMBINATOR
Gość





PostWysłany: Sob Paź 21, 2006 9:03 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:

To znaczy? Co się dzieje? Przecież ja nie widzę twojego monitora.

Sam trochę strzelam, bo nie znam prawie Delphi. Może:
Button1.Caption := 'cos' + #13 + #10 + ' nastepna linia pod cos'
?

Oto cytat z poprzednich nie działających odpowiedzi, sprawdziłem czemu nie działa i wywnioskowałem że TButton poprostu nie wychwytuje znaków specjalnych bo jest to typ TCaption. A ja się pytam czy moja procedurka działa
(Delphi)
Powrót do góry
xxxuiy
Gość





PostWysłany: Czw Cze 15, 2017 11:45 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Opcje WordWarp ustawic na true i wszystko chula
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Pascal, Delphi, ... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.19174 sekund, zapytan = 12
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |