Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Zwyczaje panujące na forum

Forum Coders' city Strona Główna -> Sprawy dotyczące forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jelcyn
Site Admin

PostWysłany: Sro Wrz 06, 2006 10:57 am      Temat postu: Zwyczaje panujące na forum Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mam malutką prośbę do wszystkich. Chodzi o rozsądne cytowanie. Tj. prosiłbym o nie cytowanie całej wypowiedzi poprzednika a jedynie tego fragmentu, do którego tyczy się Twoja odpowiedź. Przykładowo jeśli napiszę posta na 10 zdań (np. poruszę kilka wątków), ale ktoś na niego odpowie odwołując się do 2 ostatnich zdań, to wystarczy zacytować tylko te 2 ostatnie zdania a nie cały mój post.

Szczególnie moja prośba dotyczy nie cytowania całych listingów bo jest to bezsensowne. Chcę zwrócić uwagę, że niepotrzebne cytowanie całych wypowiedzi ma następujące wady:
- ciężko się czyta taką dyskusję
- strona dłużej się ładuje (bo jest więcej tekstu). Nie każdy ma super szybkie łącze, dlatego szanujmy takie osoby
- baza danych puchnie (obecnie baza zajmuje 51 MB)

Oczywiście nie należy popadać w skrajności i nie wogóle nie używać cytowania. Ja tylko proszę o zachowanie rozsądku

Dodane przez marcin_an:
Dodam jeszcze od siebie: jeżeli odpowiadacie na posta użytkownika, który znajduje się nad wami, to wiadomo przecież, czego dotyczą wasze odpowiedzi. W takim przypadku nie ma sensu czegokolwiek cytować, chyba że rozbije się cytat na kilka fragmentów i na każdy z nich odpowie oddzielnie (np. właśnie w celu oddzielenia pewnych tematów).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Pią Paź 20, 2006 9:24 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Istnieje dobry przewodnik dotyczący tego, jak mądrze zadawać pytanie. Nie będzie złym pomysłem zapoznanie się z nim, nawet jeśli jest skierowany przede wszystkim do hodowców Pingwinów.

W pytaniach dotyczących problemów z kompilacją kodu (przede wszystkim w dziale "C i C++") proszę o podawanie następujących informacji:
1. Wydaje się oczywiste, ale jednak niektórzy o tym zapominają: niedziałający kod.
1b. Kod powinien być w miarę możliwości krótki i powinien dać się kompilować (czyli musi zawierać wszystko, co potrzebne do kompilacji). Jedyny problem z kompilacją powinien dotyczyć właśnie tego, czego dotyczy pytanie.
2. Co dokładnie nie działa i jakie dokładnie komunikaty zwraca kompilator.
3. Nazwa i, w miarę możliwości, wersja kompilatora - nie programu kolorującego składnię. Przypominam tutaj, że Dev-C++ to IDE, nie kompilator. Domyślnym kompilatorem tego środowiska jest gcc lub g++ z MinGW (wystarczy podać "mingw").

W pytaniach dotyczących nieprawidłowego działania kodu:
1. Kod
2. Dokładną informację o tym, co się dzieje po uruchomieniu.
3. Dokładny opis tego, czym zdaniem piszącego objawia się nieprawidłowe działanie.
4. Jakie są oczekiwania?

W odpowiedziach, jeśli podany kod wykorzystuje niestandardowe elementy: źródła tych elementów. Jeśli działają tylko na wybranych platformach (np. tylko pod Linuksem), to należy to wyraźnie zaznaczyć, jeżeli autor pytania pytał o przypadek ogólny. Nie każdy siedzi na Pingwinie. To samo tyczy się Okienek, Jabłuszek i dowolnej innej platformy. Przypominam o tym samym pytającym: podawajcie tak podstawowe informacje jak to, na jakiej platformie działacie, jakich używacie bibliotek itp.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
   Forum Coders' city Strona Główna -> Sprawy dotyczące forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach