Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[Delphi] listbox - button- losowe odtwarzanie



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Pascal, Delphi, ...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Qwertu



Dołączył: 01 Gru 2016
Posty: 4

PostWysłany: Pon Gru 05, 2016 12:07 am  OP    Temat postu: [Delphi] listbox - button- losowe odtwarzanie Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cześć.
Malutki problem.

Mam pytanie.
W listboxie mam pliki mp3 (Wiem jak pomieszać zawartość listboxa)
Jak poprawnie powinno wyglądać by za pomocą buttona (next) odtworzyć losowy plik z listy. Bo masakra nie umiem tego złożyć mam media playera na formie.


Kod:
procedure TForm1.SpeedButton3Click(Sender: TObject);
var
     i : Integer;
begin
  Randomize;
  for i:=0 to Listbox1.Items.Count-1 do
    Listbox1.Items.Move(i,Random(Listbox1.Items.Count-1));
end;



Proszę pomocy :(
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sousuke



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 598
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon Gru 05, 2016 8:33 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie znam samego języka, ale po co Ci ta pętla for? Wylosuj liczbę i zaznacz ją w listboxie, żadnej pętli nie potrzebujesz.
_________________
Blog na temat programowania w .NET
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Danmaz1337



Dołączył: 17 Lip 2017
Posty: 1

PostWysłany: Pon Lip 17, 2017 1:12 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie wiem jaki masz komponent do odtwarzania. To będzie takie cuś
Kod:

i:=Random(ListBox1.Items.Count-1);
MP3.Play(ListBox1.Items.Strings[i]);



A zeby Ci zaznaczylo co aktualnie leci

Kod:

ListBox1.Items.Selected:=i;

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Pascal, Delphi, ... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.19567 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |