Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

Skrypt JS - Przewijanie strony



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Webmasterstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość479
Gość





PostWysłany: Pon Lip 20, 2015 6:55 pm  OP    Temat postu: Skrypt JS - Przewijanie strony Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam ponownie,

Dziś chciałbym się zapytać o skrypt, którego zadaniem jest przewijanie strony o rozdzielczość ekranu urządzenia, na którym strona jest wyświetlana. Do tej pory używałem animacji, która przewijała stronę za pomocą zwiększania górnego marginesu, niestety ta metoda nie działa kiedy strona jest wyświetlana np na telefonie komórkowym. Proszę o pomoc w postaci takiego skryptu (Byłbym wdzięczny za opisanie lub komentarze w skrypcie żebym wiedział jak to dokładnie działa).

Pozdrawiam
Powrót do góry
Sinus32



Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 880

PostWysłany: Pon Lip 20, 2015 10:50 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zainteresuj się propercją scrollTop.

Każdy element którego zawartość może być przewijana posiada tą propercję. Propercja ta jest bezpośrednio związana z danymi z których korzysta też pasek przewijania, tzn. zmiana wartości tej propercji przesunie pasek przewijania, jeżeli ten jest widoczny. W szczególności zmiana document.scrollTop przesunie pionowy główny pasek przewijania strony.

Jak wiesz strony nie da się przewinąć bardziej niż do końca paska przewijania; zasada ta jest tu też zachowana. Zmiana scrollTop na wartość większą niż maksymalna nie przyniesie takiego samego skutku jak zmiana marginesu górnego. W szczególności zmiana dej propercji dla elementu document nie przyniesie żadnego efektu jeżeli strona w całości mieści się na ekranie i pasek przewijania nie jest potrzebny. Wartość propercji jest wyrażona w pikselach. ustalenie tej wartości poniżej zera nie powinno przynieść żadnego efektu.

Propercja ta działa dla wszystkich elementów posiadających poprawnie zadeklarowany styl overflow: hidden|scroll|auto. Tzn. że pasek przewijania nie musi być widoczny (overflow: hidden) by propercja działała.

Korzystanie z tej propercji do przewijania dokumentu jest lepsze, bo szybsze, od przewijania przez zmianę marginesu górnego, ponieważ nie wymaga od przeglądarki ponownego przeliczenia styli i ewentualnego przemieszenia obiektów.

BTW: w starszych IE (np IE7) z tego co pamiętam przewijało się okno zamiast dokumentu, czyli window.scrollTop zamiast document.scrollTop.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
yaqq



Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 179
Skąd: Francja

PostWysłany: Nie Sie 30, 2015 7:14 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

co to jest propercja? nie ma takiego słowa w słowniku.

podoba mi się komentarz stąd:
http://po.polsku.gazetka.eu/glossary/propercja/

Cytat:
nawiasem mówiąc między nami programistami – na szczęście słówko w tej wersji pojawia się rzadko i wyłącznie wśród bełkoczących żargonem informatyków, często od razu karconych za takiż bełkot

_________________
Obecnie we Francji/Maroko, pracuję nad różnymi projektami oraz szukam pracy - niekoniecznie jako programista, a nawet wręcz przeciwnie.
Gdzie? Francja, Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Maroko, inne do dyskusji.
Polska? Chętnie wrócę, z pensją minimum 1/2 tego co teraz i 47 dniami urlopu. Do negocjacji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
marcin_an
Site Admin


Dołączył: 26 Maj 2005
Posty: 18736

PostWysłany: Nie Sie 30, 2015 7:28 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Gdyby to jeszcze był jakikolwiek żargon. Takie importy z angielskiego powstają zwykle, gdy nie ma w języku polskim wykształconego lokalnego odpowiednika. Tutaj jednak mamy "od zawsze" słowa "właściwość" lub "atrybut", więc skąd nagle taki kwiatek? I co niby miałby oznaczać - końcówka "-ercja" nijak nie pasuje do czegokoliek w języku angielskim i francuskim.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
yaqq



Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 179
Skąd: Francja

PostWysłany: Nie Sie 30, 2015 8:00 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

ano nie pasuje bo to bełkot.
koncowka w polskim to -cja, odpowiadająca -tion w angielskim czy innym łacińskim.

station - stacja
proportion - proporcja
domination - dominacja
auction - aukcja
section - sekcja
precognition - prekognicja
itp itd

"propercja" i podobne kwiatki jest idiotyczną próbą używania "wielkiego" słówka i tworzenia sztucznego hermetycznego "żargonu", w nieudolny sposób usiłującą spolszczyć obce słowo. property to nie propertion (i tak nieistniejace) żeby z tego "propercje" zrobić... lol

_________________
Obecnie we Francji/Maroko, pracuję nad różnymi projektami oraz szukam pracy - niekoniecznie jako programista, a nawet wręcz przeciwnie.
Gdzie? Francja, Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Maroko, inne do dyskusji.
Polska? Chętnie wrócę, z pensją minimum 1/2 tego co teraz i 47 dniami urlopu. Do negocjacji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Webmasterstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.04129 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |