Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!
 

 PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Zasady

[WinAPI] Zapis pliku



 
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Biblioteki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kamilcv
Gość





PostWysłany: Wto Mar 18, 2014 6:19 pm  OP    Temat postu: [WinAPI] Zapis pliku Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam mam taki problem, otóż nie mogę zapisać do pliku w WinAPI. W fstream tez mi sie wychodziło ale teraz by mi się to przydało. Więc tak napisałem taki kod:

Kod:
#include <windows.h>
#define ID_BUTTON1 501
#define ID_BUTTONS 502
#define ID_BUTTONO 503

LPSTR NazwaKlasy = "klasa okienka";
MSG Komunikat;
HWND hwnd;
HWND poletekstowe;
HWND pole;
LRESULT CALLBACK WndProc( HWND hwnd, UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam );
bool Przyc = false;

int Zapisz()
{
    LPSTR Bufor;
    DWORD dwRozmiar, dwZapisane;
    HANDLE hPlik;
    
    hPlik = CreateFile( "test.txt", GENERIC_WRITE, 0, NULL, CREATE_ALWAYS, 0, NULL );
    if( hPlik == INVALID_HANDLE_VALUE ) {
        MessageBox( NULL, "Nie można otworzyć pliku.", "A to pech!", MB_ICONEXCLAMATION );
        PostQuitMessage( 0 ); // Zakończ program
    }
    
    dwRozmiar = GetWindowTextLength( poletekstowe );
    if( dwRozmiar == 0 ) {
        MessageBox( NULL, "Nieprawidłowy rozmiar pliku!", "Niedobrze...", MB_ICONEXCLAMATION );
        PostQuitMessage( 0 ); // Zakończ program
    }
    
    Bufor =( LPSTR ) GlobalAlloc( GPTR, dwRozmiar + 1 );
    if( Bufor == NULL ) {
        MessageBox( NULL, "Za mało pamięci!", "Ale wiocha...", MB_ICONEXCLAMATION );
        PostQuitMessage( 0 ); // Zakończ program
    }
    
    GetWindowText( poletekstowe, Bufor, dwRozmiar ); // skopiuj do bufora tekst z jakiegoś okna
    Bufor[ dwRozmiar ] = 0; // dodaj zero na końcu stringa
    
    if( !WriteFile( hPlik, Bufor, dwRozmiar, & dwZapisane, NULL ) ) {
        MessageBox( NULL, "Błąd zapisu do pliku", "Dupa blada!", MB_ICONEXCLAMATION );
        PostQuitMessage( 0 ); // Zakończ program
    }
    
    GlobalFree( Bufor ); // Zwolnij bufor
    CloseHandle( hPlik ); // Zamknij plik
}

int Otworz()
{
    LPSTR Bufor;
    DWORD dwRozmiar, dwPrzeczyt;
    HANDLE hPlik;
    
    hPlik = CreateFile( "test.txt", GENERIC_READ, 0, NULL, OPEN_EXISTING, 0, NULL );
    if( hPlik == INVALID_HANDLE_VALUE ) {
        MessageBox( NULL, "Nie można otworzyć pliku.", "A to pech!", MB_ICONEXCLAMATION );
        PostQuitMessage( 0 ); // Zakończ program
    }
    
    dwRozmiar = GetFileSize( hPlik, NULL );
    if( dwRozmiar == 0xFFFFFFFF ) {
        MessageBox( NULL, "Nieprawidłowy rozmiar pliku!", "Niedobrze...", MB_ICONEXCLAMATION );
        PostQuitMessage( 0 ); // Zakończ program
    }
    
    Bufor =( LPSTR ) GlobalAlloc( GPTR, dwRozmiar + 1 );
    if( Bufor == NULL ) {
        MessageBox( NULL, "Za mało pamięci!", "Ale wiocha...", MB_ICONEXCLAMATION );
        PostQuitMessage( 0 ); // Zakończ program
    }
    
    if( !ReadFile( hPlik, Bufor, dwRozmiar, & dwPrzeczyt, NULL ) ) {
        MessageBox( NULL, "Błąd czytania z pliku", "Dupa blada!", MB_ICONEXCLAMATION );
        PostQuitMessage( 0 ); // Zakończ program
    }
    
    Bufor[ dwRozmiar ] = 0; // dodaj zero na końcu stringa
    SetWindowText( pole, Bufor ); // zrób coś z tekstem, np. wyświetl go
    
    GlobalFree( Bufor ); // Zwolnij bufor
    CloseHandle( hPlik ); // Zamknij plik
}

int WINAPI WinMain( HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpCmdLine, int nCmdShow )
{
    WNDCLASSEX wc;
    
    wc.cbSize = sizeof( WNDCLASSEX );
    wc.style = CS_DBLCLKS;
    wc.lpfnWndProc = WndProc;
    wc.cbClsExtra = 0;
    wc.cbWndExtra = 0;
    wc.hInstance = hInstance;
    wc.hIcon = LoadIcon( NULL, IDI_APPLICATION );
    wc.hCursor = LoadCursor( NULL, IDC_ARROW );
    wc.hbrBackground =( HBRUSH )( COLOR_WINDOW + 1 );
    wc.lpszMenuName = NULL;
    wc.lpszClassName = NazwaKlasy;
    wc.hIconSm = LoadIcon( NULL, IDI_APPLICATION );
    
    if( !RegisterClassEx( & wc ) )
    {
        MessageBox( NULL, "Brak dostepu", "BLAD", MB_ICONWARNING | MB_OK );
        return 1;
    }
    
    
    
    hwnd = CreateWindowEx( WS_EX_WINDOWEDGE, NazwaKlasy, "Okno", WS_SYSMENU | WS_MAXIMIZEBOX | WS_MINIMIZEBOX | WS_SIZEBOX, CW_USEDEFAULT, CW_USEDEFAULT, 500, 650, NULL, NULL, hInstance, NULL );
    
    if( hwnd == NULL )
    {
        MessageBox( NULL, "Brak dostêpu", "B£ŽD", MB_ICONWARNING | MB_OK );
        return 1;
    }
    
    HFONT czcionka =( HFONT ) GetStockObject( DEFAULT_GUI_FONT );
    
    poletekstowe = CreateWindowEx( WS_EX_CLIENTEDGE, "EDIT", NULL, WS_CHILD | WS_VISIBLE | WS_BORDER | ES_MULTILINE | ES_AUTOVSCROLL | WS_VSCROLL, 50, 50, 150, 150, hwnd, NULL, hInstance, NULL );
    
    HWND zapisz = CreateWindowEx( 0, "BUTTON", "Zapisz", WS_CHILD | WS_VISIBLE, 50, 300, 150, 50, hwnd,( HMENU ) ID_BUTTONS, hInstance, NULL );
    SendMessage( zapisz, WM_SETFONT,( WPARAM ) czcionka, 0 );
    
    HWND otworz = CreateWindowEx( 0, "BUTTON", "Otworz", WS_CHILD | WS_VISIBLE, 50, 400, 150, 50, hwnd,( HMENU ) ID_BUTTONO, hInstance, NULL );
    SendMessage( otworz, WM_SETFONT,( WPARAM ) czcionka, 0 );
    
    pole = CreateWindowEx( NULL, "STATIC", NULL, WS_CHILD | WS_VISIBLE, 300, 50, 150, 150, hwnd, NULL, hInstance, NULL );
    
    
    ShowWindow( hwnd, nCmdShow );
    UpdateWindow( hwnd );
    
    while( GetMessage( & Komunikat, NULL, 0, 0 ) )
    {
        TranslateMessage( & Komunikat );
        DispatchMessage( & Komunikat );
    }
    
    return Komunikat.wParam;
}

LRESULT CALLBACK WndProc( HWND hwnd, UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam )
{
    switch( msg )
    {
    case WM_KEYDOWN:
        switch(( int ) wParam )
        {
        case VK_ESCAPE:
            {
                MessageBox( hwnd, "Pa Pa", "koniec", MB_ICONINFORMATION | MB_OK );
                DestroyWindow( hwnd );
            }
            break;
            
        }
        break;
        
    case WM_COMMAND:
        switch( wParam )
        {
        case ID_BUTTONS:
            Zapisz();
            break;
            
        case ID_BUTTONO:
            Otworz();
            break;
        }
        break;
    case WM_CLOSE:
        DestroyWindow( hwnd );
        break;
        
    case WM_DESTROY:
        PostQuitMessage( 0 );
        break;
        
        default:
        return DefWindowProc( hwnd, msg, wParam, lParam );
    }
    
    return 0;
}


i gdy chcę coś zapisać, wyskakuje że :
"nie można utworzyć pliku", czyli sam początek zapisu.
Jakby coś to przepraszam za błędy.

A i odczyt działa dobrze.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Biblioteki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz pobierać pliki z tego forum




Debug: strone wygenerowano w 0.17318 sekund, zapytan = 11
contact

| Darmowe programy i porady Jelcyna | Tansze zakupy w Helionie | MS Office Blog |