Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

[Access2007] Opcja alert zabezpieczeń

Idź do strony 1, 2  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Oprogramowanie biurowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kaszka

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 8:30 pm      Temat postu: [Access2007] Opcja alert zabezpieczeń Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam wszystkich :)
Piszę bo mam problem który dość szybko musze rozwiązać a Access po latach zaskoczył mnie opcją Alert zabezpieczeń, którą można wyłączyć VBA w bazie.

Tak się składa ze na dzień dobry odpalam kod który sprawdza IP i jeżeli nie jest zgodne z wymaganym to zamyka bazę. No niestey ten alert pozwala wylaczyc kod i wszyscy odpalajacy baze moga smiać mi się w twarz .. :( W pliku acccde ten kod też jest wyłączany !

Co mogę zrobić z tym fantem

Pozdrawiam
kaszka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
MDziubek

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 10:14 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Aby to obejść musisz dodać ten plik do zaufanej lokalizacji.
Aby sprawdzić musisz posłużyć się makrami, w uproszczeniu stwórz formularz i podczas otwarcia za pomocą vba anuluj otwieranie, jak vba nie zadziała to forma się otworzy i poinformuje użytkownika o potrzebie VBA. W załaczniku poglądowe rozwiazanie, nie chroni to oczywiście przed wciśniętym shift-em podczas uruchomienia.
Co do accde to jak klikne otwórz to plik się otwiera i vba jest włączone, jak klikne anuluj to nie uruchamia się wcale, więc coś robisz nie tak...

TestVBA.zip
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  TestVBA.zip
 Wielkość pliku:  20.87 KB
 Pobierano:  9 raz(y)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kaszka

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 10:58 pm      Temat postu: Hm... Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki bardzo spróbuję z taką sztuczką. O tych lokalizacjach czytałam. Jeszcze nie sprawdzałam jak to działa. Strasznie mnie frustruje ta opcja alert zabezpieczeń. Póki co zagmatwałam się w centrach zaufania, certyfikatach itp...

P.S. Co mogę robić nie tak zapisując plik jako accde - tam nie ma zbyt wielu możliwości ... Chyba, że mam coś nie włączone - czy też tak nie lubicie 2007 . Już sama nazwa wstążka mnie poraża - tym bardziej że nie mogę z nią zrobić tych rzeczy opisanych na stronach :)

Wybaczcie irytację pracowałam z Accesem z 10 lat temu - wtedy był miłym narzędziem :)

Pozdrawiam siostry i braci w VBA
kaszka
Powrót do góry
MDziubek

PostWysłany: Nie Lut 19, 2012 12:36 am      Temat postu: Re: Hm... Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kaszka nie wiem co robisz nie tak, ja jak ten plik zapisze jako accde, to mam alert zabezpieczeń i jak klikne anuluj to nie uruchamia mi wogóle pliku (testuje coprawda na 2010), więc nie wiem z czym masz problem.
Jak uruchamiasz ten kod?
Zabezpieczenia były, jak programowałeś 10 lat temu to była to wersja xp/2000 i tam też był poziom zabazpieczeń który pozwalał wyłączać makra, ale ustawiało się to globalnie dla całego access'a.
Jak to zmienić to w centrum zaufania lub za pomocą rejestru.

Powrót do góry
karolinavb
Site Admin

PostWysłany: Nie Lut 19, 2012 9:39 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
ja jak ten plik zapisze jako accde, to mam alert zabezpieczeń i jak klikne anuluj to nie uruchamia mi wogóle pliku (testuje coprawda na 2010..
Dla Acc 2007 jest w tej sytuacji tak samo.
Powrót do góry
kaszka

PostWysłany: Nie Lut 19, 2012 10:28 pm      Temat postu: Re: Hm... Odpowiedz z cytatem Pisownia

Sorry, że męczę ale to był chyba acces 97 ( jeżeli była coś takiego) na pewno nie było wtedy xp a milenium było w powijakach. Nie jest to jednak ważne bo jeżeli taka opcja była to i tak jej nie pamiętam.

Jak wyłaczyć tą opcję to ja już sobie poczytałam i u siebie mam wyłączoną - klientka też się chyba na to zgodzi. Teraz mam problem z tym cholerym plikiem accde - stworzyłam formularz gdzie po kliknięciu wyskakuje msgbox( w wersji nie skompilowanej) w skompilowanej nie chce .... Mam włączone akceptowanie VBA jak wspomniałam - nie wiem co z cholerstwem zrobić.

wasz początkujacy programista
Powrót do góry
MDziubek

PostWysłany: Nie Lut 19, 2012 10:36 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dasz rade wstawic probke w postaci pliku accdb, lub opisz dokladnie co robiszbo inaczej to wrozenie z ffusow...
Powrót do góry
kaszka

PostWysłany: Nie Lut 19, 2012 10:59 pm      Temat postu: Próbka Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wstawiam próbke, ale chyba wiem gdzie może być pies pogrzebany.

Jeden guzik wywołuje funkcje w php napisaną przy pomocy Http request ( polecenie0 ) drugi (polecenie1 ) jest zwykłym msgbox'em.
Jak zpaisałam baze jako accde bez guzika polecenie0 to wyswietla mi msgbox. Cos musi być nie halo z poleceniem0. Jako nieskompilowany kod działa.Taką próbke też wstawiam.

Pzdr kaszka z mleczkiem

test_msgbox.zip
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  test_msgbox.zip
 Wielkość pliku:  29.89 KB
 Pobierano:  11 raz(y)

Powrót do góry
MDziubek

PostWysłany: Pon Lut 20, 2012 9:20 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie mogę w pełni odtworzyć Twojego środowiska, bo masz referencje do bibliotek, których ja nie posiadam, jednak po odchaczeniu zaginionych plik działa, a po skompilowaniu do adde nie.
Problem ogólnie nie jest trywialny, poszukałem trochę na sieci i jest kilka rozwiązań, ele u mnie sie nie sprawdziły.
Jednym z nich jest przed utworzeniem accde zrobienie komilacji codu z poziomu VBa IDE, ja zmusiłem, Twój program do gadania poprzez dodanie obsługi błędów w procedurach, ale nie wiem czy u Cibie to pomoże.

Powrót do góry
kaszka

PostWysłany: Pon Lut 20, 2012 9:42 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ta biblioteka to Microsoft WINHTTP Services ...

Próbuję zrozumieć comam zrobić :D
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Oprogramowanie biurowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach