| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
kaszka
|
Wysłany: Sob Lut 18, 2012 8:30 pm Temat postu: [Access2007] Opcja alert zabezpieczeń |
|
|
Witam wszystkich :) Piszę bo mam problem który dość szybko musze rozwiązać a Access po latach zaskoczył mnie opcją Alert zabezpieczeń, którą można wyłączyć VBA w bazie.
Tak się składa ze na dzień dobry odpalam kod który sprawdza IP i jeżeli nie jest zgodne z wymaganym to zamyka bazę. No niestey ten alert pozwala wylaczyc kod i wszyscy odpalajacy baze moga smiać mi się w twarz .. :( W pliku acccde ten kod też jest wyłączany !
Co mogę zrobić z tym fantem
Pozdrawiam kaszka
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
MDziubek
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaszka
|
Wysłany: Sob Lut 18, 2012 10:58 pm Temat postu: Hm... |
|
|
Dzięki bardzo spróbuję z taką sztuczką. O tych lokalizacjach czytałam. Jeszcze nie sprawdzałam jak to działa. Strasznie mnie frustruje ta opcja alert zabezpieczeń. Póki co zagmatwałam się w centrach zaufania, certyfikatach itp...
P.S. Co mogę robić nie tak zapisując plik jako accde - tam nie ma zbyt wielu możliwości ... Chyba, że mam coś nie włączone - czy też tak nie lubicie 2007 . Już sama nazwa wstążka mnie poraża - tym bardziej że nie mogę z nią zrobić tych rzeczy opisanych na stronach :)
Wybaczcie irytację pracowałam z Accesem z 10 lat temu - wtedy był miłym narzędziem :)
Pozdrawiam siostry i braci w VBA kaszka
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
MDziubek
|
Wysłany: Nie Lut 19, 2012 12:36 am Temat postu: Re: Hm... |
|
|
Kaszka nie wiem co robisz nie tak, ja jak ten plik zapisze jako accde, to mam alert zabezpieczeń i jak klikne anuluj to nie uruchamia mi wogóle pliku (testuje coprawda na 2010), więc nie wiem z czym masz problem. Jak uruchamiasz ten kod? Zabezpieczenia były, jak programowałeś 10 lat temu to była to wersja xp/2000 i tam też był poziom zabazpieczeń który pozwalał wyłączać makra, ale ustawiało się to globalnie dla całego access'a. Jak to zmienić to w centrum zaufania lub za pomocą rejestru.
_________________ Pozdrawiam Michał Programista Access (blog) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karolinavb Site Admin
|
Wysłany: Nie Lut 19, 2012 9:39 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | ja jak ten plik zapisze jako accde, to mam alert zabezpieczeń i jak klikne anuluj to nie uruchamia mi wogóle pliku (testuje coprawda na 2010.. | Dla Acc 2007 jest w tej sytuacji tak samo.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaszka
|
Wysłany: Nie Lut 19, 2012 10:28 pm Temat postu: Re: Hm... |
|
|
Sorry, że męczę ale to był chyba acces 97 ( jeżeli była coś takiego) na pewno nie było wtedy xp a milenium było w powijakach. Nie jest to jednak ważne bo jeżeli taka opcja była to i tak jej nie pamiętam.
Jak wyłaczyć tą opcję to ja już sobie poczytałam i u siebie mam wyłączoną - klientka też się chyba na to zgodzi. Teraz mam problem z tym cholerym plikiem accde - stworzyłam formularz gdzie po kliknięciu wyskakuje msgbox( w wersji nie skompilowanej) w skompilowanej nie chce .... Mam włączone akceptowanie VBA jak wspomniałam - nie wiem co z cholerstwem zrobić.
wasz początkujacy programista
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
MDziubek
|
Wysłany: Nie Lut 19, 2012 10:36 pm Temat postu: |
|
|
Dasz rade wstawic probke w postaci pliku accdb, lub opisz dokladnie co robiszbo inaczej to wrozenie z ffusow...
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaszka
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
MDziubek
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 9:20 am Temat postu: |
|
|
Nie mogę w pełni odtworzyć Twojego środowiska, bo masz referencje do bibliotek, których ja nie posiadam, jednak po odchaczeniu zaginionych plik działa, a po skompilowaniu do adde nie. Problem ogólnie nie jest trywialny, poszukałem trochę na sieci i jest kilka rozwiązań, ele u mnie sie nie sprawdziły. Jednym z nich jest przed utworzeniem accde zrobienie komilacji codu z poziomu VBa IDE, ja zmusiłem, Twój program do gadania poprzez dodanie obsługi błędów w procedurach, ale nie wiem czy u Cibie to pomoże.
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaszka
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2012 9:42 am Temat postu: |
|
|
Ta biblioteka to Microsoft WINHTTP Services ...
Próbuję zrozumieć comam zrobić :D
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|