Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Jak rozpocząć naukę MS SQL'a?

Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
plota

PostWysłany: Pią Lut 17, 2012 7:45 pm      Temat postu: Jak rozpocząć naukę MS SQL'a? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jestem raczej informatycznym laikiem znam tylko MS Offica łącznie z Accessem i podstawy VBA i Accesowego SQL'a. Teraz zamierzam rozpocząć naukę MS SQL Server 2005 czy ktoś mółby mi powiedzieć od czego powinienem zacząć, może jaką książkę warto kupić na początek? Byłbym bardzo wdzięczny, z pokorą wysłucham każdej opinii.
Pozdrawiam plota
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
prachwal

PostWysłany: Pią Lut 17, 2012 8:58 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

http://vbamania.blogspot.com/2010/01/wspopraca-mssql-2008-express-z-pakietem.html

vbamania.blogspot.com
Powrót do góry
kabu

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 2:02 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ja osobiscie polecam ksiazki: Microsoft SQL Server 2008 od środka Zapytania w języku T-SQL oraz Microsoft SQL Server 2008 od środka Programowanie w języku T-SQL - spore cegly ale warte ceny (nie spotkalem lepszych), no i pasowaloby popracowac nad jakims projektem - bez praktyki wiedza slabo wchodzi :)
Powrót do góry
plota

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 4:56 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

@prachwal
Dzięki za linka, na razie nauczyłem się tylko eksportować i importować tabele pomiędzy Accessem a SQLem ale na pewno będę jeszcze zaglądał.

@kabu
Dzięki za propozycje ale czy nie sądzisz, że te książki będą za trudne dla takiego laika jak ja i czy pomogą mi w nauce MS SQL 2005? Ja nie mogę zainstalować 2008 choćby dlatego że pracuje pod Windows XP.

Może ktoś jeszcze ma jakieś propozycje dla mnie?
Powrót do góry
kabu

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 6:14 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

2008 mozna zainstalowac na xp, a od 2005 nie ma sensu zaczynac. Wg mnie z tych ksiazek mozna sie uczyc praktycznie od podstaw. Z poczatku moga sie wydawac trudne ale z drugiej strony bazy danych nie sa takie proste. Po przerobieniu tych ksiazek bez problemu mozna robic certyfikaty ms z sql serwera (zawieraja duzo wiecej wiedzy niz oficjalne ksiazki do egazminu)
Powrót do góry
samolot

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 8:13 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Tymczasem sobie zobacz:
Wymagania systemowe dla wersji 3.5 .NetFramework i Visual Studio 2008

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
plota

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 10:10 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

No i nie potrafię zainstalować MS SQL’a 2008. Zainstalowałem Windows Installer’a 4.5 mam .Net Framework 3.5 SP1 i nie działa. Znalazłem nawet jakąś stronę w Internecie która przeprowadza przez instalacje ale podczas instalacji wyskoczyło dwa razy więcej okienek niż w opisie na stronie.
Z tym że na stacjonarnym komputerze mam zainstalowanego jakiegoś Windowsa MX 8.1 może w tym jest problem. Jakby ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć co mogę zrobić byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam plota
Powrót do góry
MDziubek

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 10:16 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Do nauki podstaw SQL to i 2000 starczy... więc śmiało instaluj sql-a 2005, zanim dojdziesz do ficzerów dodanych w wersji 2008 to już będzie wersja 2012.
Powrót do góry
plota

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 10:27 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

2005 mam zinstalowany na laptopie i działa tylko czy te książki które mi polecił kabu będą kompatybilne z 2005?
Powrót do góry
MDziubek

PostWysłany: Sob Lut 18, 2012 10:39 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

W większości na pewno, jedynie rzeczy związane z nowościami z SQL-em 2008 nie będą działać, ale do tego czasu powinieneś się uporać z instalacją 2008
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach