Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

[MySQL] Zmiana istniejących już danych

Idź do strony 1, 2  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
firek

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 6:39 pm      Temat postu: [MySQL] Zmiana istniejących już danych Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam.
Mam problem, nie mogę zamienić interesującego mnie ciągu znaków.
Kod:
UPDATE `dodatni`.`szablony` SET `tresc` = REPLACE(`tresc`,'[ img ][ /img ]', 'fotki')

To działa tylko pomiędzy znacznikami img zawsze są różne linki jak to zrobić żeby zamieniało też z linkami czyli jak mam w
tresc =
Cytat:
[ img ]http://www.coderscity.pl/templates/subSilver/images/logo_phpBB.gif[ /img ]

i w innym
tresc =
Cytat:
[ img ]http://pics5.inxhost.com/images/sticker.gif[ /img ]

To zamieni mi oba na fotki.
Komenda
Kod:
UPDATE `dodatni`.`szablony` SET `tresc` = REPLACE(`tresc`,'[ img ]%[ /img ]', 'fotki')

Nie działa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 7:01 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wyjaśnij może najpierw, co chcesz zamienić i na co. Narazie napisałeś, co ci nie działa, ale nijak nie można odgadnąć, do czego to było potrzebne. Jaki ciąg znaków chcesz zamienić? Na co? Konkretnie i jasno.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
firek

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 8:41 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

To jeszcze raz.
Mam baze danych. Mam w niej około 500 wpisów po 500 znaków każdy około. I z połowy muszę usunać taki tekst "[img ]Tutaj jakiś adres [/img]" i mam problem ponieważ chciałbym ten tekst zamienić na samo słowo " obrazek " czyli przykładowo " [img ]http://www.coderscity.pl/templates/subSilver/images/logo_phpBB.gif[/img] " ma zostać zamienienione na słowo obrazek . Nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Powrót do góry
marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 8:48 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

AFAIK nie ma takiej możliwości.

Swoją drogą: dla jednorazowego podmienienia danych w mikroskopijnej bazie danych bawić się w próbę optymalizacji operacji przez robienie jej po stronie serwera? Na co takie męczenie się? Robiąc to normalnie, miałbyś już dawno zrobione zanim zdążyłbyś napisać pytanie na forum.

firek

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 8:50 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Normalnie?. Mógłbyś mi troszkę poradzić.. byłbym wdzięczny :)
Powrót do góry
marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 9:07 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

No normalnie: pobierasz dane, modyfikujesz i zapisujesz spowrotem O_o.
firek

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 9:16 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

250 wpisów raczej nie będę odręcznie usuwać, więc może masz jakiś kod.. lub wskazówkę jak to wykonać.
Powrót do góry
biernik

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 9:31 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Marcin chyba ma na myśli, żebyś to zrobił w Twoim Ulubionym Języku Programowania(tm).
Jeżeli nie masz żadnego, to pewnie jakiś excel Ci wystarczy.

Nie znam MySql ale np w Oracle zrobił bym to regexpem, może MySql ma coś takiego?
--Edit:
Nie chciało mi się klikać na linki ale szybkie odpytanie internetu coś tam zwraca

marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 9:46 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

biernik napisał:
Nie znam MySql ale np w Oracle zrobił bym to regexpem, może MySql ma coś takiego?
MySQL nie ma regeksowego podmieniania. Jest jedynie operator REGEXP, który sprawdza, czy dany ciąg znaków jest zgodny z wyrazeniem regularnym. Tutaj nie ma to jednak zastosowania. Możnaby próbować robić to przez wielokrotne wywołanie funkcji użytkownika z SUBSTRING_INDEX, cięcie i potem podmienianie, ale o wiele prościej będzie bez SQL. Parafrazując Zawinskiego:
Cytat:
Some people, when confronted with a problem in a database, think "I know, I'll use SQL." Now they have two problems.

biernik

PostWysłany: Wto Sty 31, 2012 10:55 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

marcin_an napisał:
Parafrazując Zawinskiego:
Cytat:
Some people, when confronted with a problem in a database, think "I know, I'll use SQL." Now they have two problems.

Fajne, ale nie dotyczy Oracle :)
Moja pierwsza baza z jaką pracowałem to był Sql Server ale było to dość krótko, potem musiałem zrobić przesiadkę na Oracle i na początku bardzo na niego kląłem, był taki "inny" i "dziwny". Ale po trzech latach używania naprawdę go lubię, da się w nim zrobić praktycznie wszystko, jak nie w SQL to w PL/SQL. Nie mogę sobie przypomnieć kiedy ostatni raz musiałem wytargać dane poza bazę żeby coś z nimi robić. Co prawda Oracle trochę przypomina człowieka orkiestrę, ale dzięki temu można tam prawie wszystko(np. emaile wysyłam bezpośrednio z Oracla). Takie problemy jak powyżej w Oraclu załatwia się w kilka sekund.
Po co wyjmować dane z bazy jak się ma regexpy, pivoty, modele, xmle, całe mnóstwo dziwnych funkcji(np overlaps, ntile czy lnnvl) i nie wiadomo co jeszcze.
Takie moje małe Oracle advocacy, dziękuję za uwagę :)

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Bazy danych Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach