|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Romancukrzyk
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 10:14 am Temat postu: [VB 2005] Dystrybucja swojego programu na innych komputerach. |
|
|
Witam! Jestem amatorem w programowaniu. Mam nastepujące pytanie. Napisałem w Visual Basic 2005 program dla cukrzyków i chcę je udostępnić darmowo innym cukrzykom poprzez moją stronę. Okazało się, ze programy napisane w VB 6.0 są odtwarzane na innych komputerach. Natomiast napisane w VB 2005 na innych komputerach nie chodzą. Moja strona to: http://cukrzycaseniora.szablon.pl. Ciekawy jestem dlaczego i co należałoby zrobić, ażeby udostępnić je innym. _________________ programowanie w vb 2005 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
samolot
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 11:27 am Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Napisałem w Visual Basic 2005 | Korzystałeś więc, pisząc program, z biblioteki NET.Framework w wersji 2.0 Wrsje dotychczas wydane biblioteki Framework to:
.NET Framework 4.5 Developer Preview dostępna w Visual Studio 11, .NET Framework 4, wydana z Visual Studio 2010, .NET Framework 3.5 , wydana z Visual Studio 2008, .NET Framework 3,0 , wydana z Windows SDK dla Windows Vista. Ta wersja zawiera. NET Framework 2.0 i dodano do niej technologie takie jak WPF, WCF, WF i Windows CardSpace. .NET Framework 2.0 , wydana z Visual Studio 2005. .NET Framework 1.0 , wydana z Visual Studio. NET.
| Cytat: | | napisane w VB 2005 na innych komputerach nie chodzą |
1. Zapewne są wyświetlane komunikaty o braku biblioteki ].NET Framework 2.0 ? Ty ich tresci nie podałeś. 2. Nie podałeś tez wersji systemów operacyjnych , na jakich chciałeś ten program instlować, a to tez jest istotne.
Ogólnie jednak poradziłbym Ci zastosować poniższe kroki: 1. Tu masz Centrum Dystrybucyjne . NET Framework - są tam do ściagniecie wszystkie potrzebne wersje, co komu jest potrzebne.
2. Ty jako programista, możesz zaproponować właścicielowi docelowego komputera ściągniecie tych bibliotek , które będa potrzebne, na jego komputer. Są udostepnione za darmo przez Microsoft.
3. Jeśli zrobiłbyś program instalacyjny dla Twojego programu, to i tak należałoby nie pobierać automatycznie potrzebnej biblioteki, lecz zaproponować to uzytkownikowi przy instalacji, a użytkownik sam niech podejmie decyzje, czy daną bibliotekę instalować. Taki sposób zreszta zaleca Microsoft.
Niezależnie od Framworka, może okazać sie, że sa jeszcze poza tym inne niezgodności twojego programu z systemem docelowym, ale to możesz sprawdzać dopiero wtedy, gdy wyeliminujesz sprawę braku biblioteki Framework. _________________ Vista SP2+VB 2008 EE + .NET 3.5 + IE 9.0.8112 /431 przykładowych programów do Warsztatu programisty (Helion) W życiu bowiem istnieją rzeczy , o które warto walczyć do samego końca. (P. Coelho)
Ostatnio zmieniony przez samolot dnia Wto Sty 31, 2012 1:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Romancukrzyk
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 11:45 am Temat postu: Podiękowanie |
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedż i mam do Pan prośbę. Na mojej stronie: http://cukrzycaseniora.szablon.pl można pobrać ten program "Dziennik_cukrzykaII" Roman _________________ programowanie w vb 2005 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiesniak

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 11:45 am Temat postu: |
|
|
To nie problem braku .NET - mam wszystkie możliwe dotnety, łatki, service packi itd. Czy program został skompilowany w trybie release? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Romancukrzyk
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 11:58 am Temat postu: tryb releace |
|
|
Dziękuję za podpowiedż o trybie releace, ale nie wiem jak się za to zabrać? _________________ programowanie w vb 2005 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin_Miga

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 12:07 pm Temat postu: |
|
|
Off-Top Czy taki wątek nie był "przyklejony" ?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
samolot
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 12:20 pm Temat postu: |
|
|
Rozpakowałem u mnie program Dziennik_cukrzyka.exe i u mnie działa. To znaczy uruchamia sie bez komunikatu o błedzie. Dalej go nie używałem.
Podaj konkretnie, jakie masz komunikaty z nie udanego uruchomienia w innych komputerach.
| Wiesniak napisał: | | To nie problem braku .NET - mam wszystkie możliwe dotnety, łatki, service packi itd. |
Ja nie mam wszystkich a uruchomiłem. Uruchamiałeś go u siebie? _________________ Vista SP2+VB 2008 EE + .NET 3.5 + IE 9.0.8112 /431 przykładowych programów do Warsztatu programisty (Helion) W życiu bowiem istnieją rzeczy , o które warto walczyć do samego końca. (P. Coelho)
Ostatnio zmieniony przez samolot dnia Wto Sty 31, 2012 12:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiesniak

|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Tak, uruchamiałem u siebie i się wywaliło. Sprawdziłem dokładniej o poleciało z komunikatem
| Cytat: | | Could not load file or assembly 'Microsoft.VisualBasic.PowerPacks, Version=9.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b03f5f7f11d50a3a' or one of its dependencies. The system cannot find the file specified. |
Nie zajmuję się VB i pewnie dlatego nie mam tej biblioteki. ... D'oh! Dziennik cukrzyka... a ja pobrałem Kalkulator dietetyczny, nie mam pojęcia dlaczego. Wybaczcie zamieszanie - dziennik cukrzyka działa po odpaleniu, kalkulator mi się wysypał j/w. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Romancukrzyk
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 12:48 pm Temat postu: programy |
|
|
Tam na postronie o dzienniku można pobrać dwa dzienniki . Ten pierwszy napisałem w VB 6.0, a drugi jest napisany w VB 2005. Ten drugi zkompilowalem za pomocą build. _________________ programowanie w vb 2005 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
samolot
|
Wysłany: Wto Sty 31, 2012 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Ten drugi , Dziennik.exe, napisany w VB.2005 , tez u mnie działa. Tak więc aktualne są pytania zadane przeze mnie wcześniej, o dokładna treść komunikatów o błędzie. _________________ Vista SP2+VB 2008 EE + .NET 3.5 + IE 9.0.8112 /431 przykładowych programów do Warsztatu programisty (Helion) W życiu bowiem istnieją rzeczy , o które warto walczyć do samego końca. (P. Coelho) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz pobierać pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.08168 sekund, zapytan = 7
|