|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Soldier13 Gość
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 10:05 pm Temat postu: [VB6] Przeglądarka w visual basic 6 |
|
|
Witam Robie na zaliczenie przeglądarkę internetową w vb6. Mam już podstawy ale potrzeba mi jeszcze kilka rzeczy do tej przeglądarki. oto plik exe mojej pracy http://www.sendspace.pl/file/27ba60db03c27c7b5367dcb chce aby strona z paska combo się ładowała po naciśnięciu przycisku enter- teraz musze klikać przejdź :( chce żeby to co jest w pasku combo działało zgodnie z przyciskami wstecz i następna- teraz przyciski sie zmieniają ale tekst w pasku nie, nie ładnie to wygląda. to na razie na tyle. a tak w ogóle jak wam się podoba? co jeszcze radzicie dodać? jestem początkujący. Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
izaw

|
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 10:11 pm Temat postu: |
|
|
Taki mały OT. Gdzie nakazują pisanie w tak starej wersji programu? _________________ Program nie robi tego co chce programista, ale to co programista zaprogramował |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Soldier13 Gość
|
Wysłany: Czw Sty 26, 2012 10:45 pm Temat postu: |
|
|
w spolecznej akademi nauk, to sa podstawy wiec visual 6 :) dla mnie to jest swego radzaju wyzwanie bo na tamat visual 2010 jest opór info wiec tam wszystko latwiej zrobi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karkarkar1
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 4:50 pm Temat postu: |
|
|
Musisz użyć funkcji AcceptButton.
Co zauważyłem, nie działa funkcja "Znajdź", proponuję też dodać funkcję zmiany strony startowej. Warto też dodać historię i ulubione. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Soldier13 Gość
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 6:19 pm Temat postu: |
|
|
| myślę że to może być to, niestety nie wiele piszą o tej funkcji na polskich stronach, a angielski słabo tłumacze. Mozesz mi podpowiedziec gdzie to wpisac i jaką składnie? moge dać jesli chcesz kod programu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
samolot
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
karkarkar1
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Osobiście pracuję w VB2010, i w tej wersji, jak klikniesz na Form1, to z boku, w Properties, jest właśnie funkcja AcceptButton.
Nie wiem, czy tak samo jest w twojej wersji.
Ewentualnie spróbuj użyć kodu
| Kod: |  Me.AcceptButton = Button1
|
gdzie Button1 zastąp nazwą przycisku, który służy do przechodzenia na stronę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
samolot
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 8:29 pm Temat postu: |
|
|
karkarkar1, "nie wiem, czy tak jest w Twojej wersji" przegladarki, ale u mnie w tytule wątku pisze: VB6 :( _________________ Vista SP2+VB 2008 EE + .NET 3.5 + IE 9.0.8112 /431 przykładowych programów do Warsztatu programisty (Helion) W życiu bowiem istnieją rzeczy , o które warto walczyć do samego końca. (P. Coelho) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Soldier13 Gość
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 9:37 pm Temat postu: |
|
|
| samolot napisał: | | Myślę , że chodzi o Enter button, bo w to VB6, a AcceptButton to VB.NET |
jutro z tym spróbuje, teraz muszę się jeszcze pouczyć na kolokwium
| samolot napisał: | | karkarkar1, "nie wiem, czy tak jest w Twojej wersji" przegladarki, ale u mnie w tytule wątku pisze: VB6 :( |
tak pracuje w visual basic 6, na nacie jest mało informacji i tutoriali w tym programie :(
| karkarkar1 napisał: | Osobiście pracuję w VB2010, i w tej wersji, jak klikniesz na Form1, to z boku, w Properties, jest właśnie funkcja AcceptButton.
Nie wiem, czy tak samo jest w twojej wersji.
Ewentualnie spróbuj użyć kodu
| Kod: |  Me.AcceptButton = Button1
|
gdzie Button1 zastąp nazwą przycisku, który służy do przechodzenia na stronę. |
u mnie niema nic takiego ani nic podobnego :(
dzięki że się odezwaliście, każda pomoc się przyda, bo już wymiękam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
samolot
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2012 9:57 pm Temat postu: |
|
|
I nie może być z powodu, o jakim napisałem wyżej.
| Cytat: | | na nacie jest mało informacji i tutoriali w tym programie |
"W szerokim necie szukacie, swojego nie znacie". Klkknij u góry tej strony przycisk Archiwum starego forum + teoria i tam wejdź w teorię. Bardzo obszerne, kompetentne, kompletne i po polsku. Co do szukania w niecie, jest jeszcze na temat VB6 mnóstwo. Problemem jest jednak dobranie właściwych haseł do szukania, ponieważ bardzo wiele nazw z VB.6 powtarza sie w VB.NET. Dlatego w dzisieszym już czasie wyszukiwarki najczęściej zwracają adresy stron z VB.NET a znacznie mniej z VB6. Sposobem na to jest wpisanie w wyszukiwarkę tylko zwrotów zwiazanych z VB6, a masz tych nazw mnóstwo w wymienionej wyżej stronie teoria.
A także: Visual Basic 6.0 Resource Center Visual Basic Tutorials and Source Code Support Statement for Visual Basic 6.0 on Windows Vista, Windows Server 2008 and Windows 7 "Visual Basic 6 MADE EASY-Kompletny Przewodnik dla początkujących" _________________ Vista SP2+VB 2008 EE + .NET 3.5 + IE 9.0.8112 /431 przykładowych programów do Warsztatu programisty (Helion) W życiu bowiem istnieją rzeczy , o które warto walczyć do samego końca. (P. Coelho) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz pobierać pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.21552 sekund, zapytan = 9
|