Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

[VB6] Przeglądarka w visual basic 6

Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Visual Studio
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Soldier13
Gość

PostWysłany: Czw Sty 26, 2012 10:05 pm      Temat postu: [VB6] Przeglądarka w visual basic 6 Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam
Robie na zaliczenie przeglądarkę internetową w vb6.
Mam już podstawy ale potrzeba mi jeszcze kilka rzeczy do tej przeglądarki.
oto plik exe mojej pracy
http://www.sendspace.pl/file/27ba60db03c27c7b5367dcb
chce aby strona z paska combo się ładowała po naciśnięciu przycisku enter- teraz musze klikać przejdź :(
chce żeby to co jest w pasku combo działało zgodnie z przyciskami wstecz i następna- teraz przyciski sie zmieniają ale tekst w pasku nie, nie ładnie to wygląda.
to na razie na tyle.
a tak w ogóle jak wam się podoba? co jeszcze radzicie dodać? jestem początkujący.
Pozdrawiam
Powrót do góry
izaw

PostWysłany: Czw Sty 26, 2012 10:11 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Taki mały OT. Gdzie nakazują pisanie w tak starej wersji programu?
Soldier13
Gość

PostWysłany: Czw Sty 26, 2012 10:45 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

w spolecznej akademi nauk, to sa podstawy wiec visual 6 :)
dla mnie to jest swego radzaju wyzwanie bo na tamat visual 2010 jest opór info wiec tam wszystko latwiej zrobi
Powrót do góry
karkarkar1

PostWysłany: Pią Sty 27, 2012 4:50 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Musisz użyć funkcji AcceptButton.

Co zauważyłem, nie działa funkcja "Znajdź", proponuję też dodać funkcję zmiany strony startowej.
Warto też dodać historię i ulubione.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Soldier13
Gość

PostWysłany: Pią Sty 27, 2012 6:19 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

myślę że to może być to, niestety nie wiele piszą o tej funkcji na polskich stronach, a angielski słabo tłumacze. Mozesz mi podpowiedziec gdzie to wpisac i jaką składnie? moge dać jesli chcesz kod programu.
Powrót do góry
samolot

PostWysłany: Pią Sty 27, 2012 8:19 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Myślę , że chodzi o Enter button, bo w to VB6, a AcceptButton to VB.NET
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
karkarkar1

PostWysłany: Pią Sty 27, 2012 8:22 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Osobiście pracuję w VB2010, i w tej wersji, jak klikniesz na Form1, to z boku, w Properties, jest właśnie funkcja AcceptButton.

Nie wiem, czy tak samo jest w twojej wersji.

Ewentualnie spróbuj użyć kodu
Kod:
Me.AcceptButton = Button1

gdzie Button1 zastąp nazwą przycisku, który służy do przechodzenia na stronę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
samolot

PostWysłany: Pią Sty 27, 2012 8:29 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

karkarkar1, "nie wiem, czy tak jest w Twojej wersji" przegladarki, ale u mnie w tytule wątku pisze: VB6 :(
Soldier13
Gość

PostWysłany: Pią Sty 27, 2012 9:37 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

samolot napisał:
Myślę , że chodzi o Enter button, bo w to VB6, a AcceptButton to VB.NET

jutro z tym spróbuje, teraz muszę się jeszcze pouczyć na kolokwium

samolot napisał:
karkarkar1, "nie wiem, czy tak jest w Twojej wersji" przegladarki, ale u mnie w tytule wątku pisze: VB6 :(

tak pracuje w visual basic 6, na nacie jest mało informacji i tutoriali w tym programie :(

karkarkar1 napisał:
Osobiście pracuję w VB2010, i w tej wersji, jak klikniesz na Form1, to z boku, w Properties, jest właśnie funkcja AcceptButton.

Nie wiem, czy tak samo jest w twojej wersji.

Ewentualnie spróbuj użyć kodu
Kod:
Me.AcceptButton = Button1

gdzie Button1 zastąp nazwą przycisku, który służy do przechodzenia na stronę.

u mnie niema nic takiego ani nic podobnego :(

dzięki że się odezwaliście, każda pomoc się przyda, bo już wymiękam.
Powrót do góry
samolot

PostWysłany: Pią Sty 27, 2012 9:57 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

I nie może być z powodu, o jakim napisałem wyżej.
Cytat:
na nacie jest mało informacji i tutoriali w tym programie

"W szerokim necie szukacie, swojego nie znacie". Klkknij u góry tej strony przycisk Archiwum starego forum + teoria i tam wejdź w teorię.
Bardzo obszerne, kompetentne, kompletne i po polsku.
Co do szukania w niecie, jest jeszcze na temat VB6 mnóstwo. Problemem jest jednak dobranie właściwych haseł do szukania, ponieważ bardzo wiele nazw z VB.6 powtarza sie w VB.NET. Dlatego w dzisieszym już czasie wyszukiwarki najczęściej zwracają adresy stron z VB.NET a znacznie mniej z VB6.
Sposobem na to jest wpisanie w wyszukiwarkę tylko zwrotów zwiazanych z VB6, a masz tych nazw mnóstwo w wymienionej wyżej stronie teoria.

A także:
Visual Basic 6.0 Resource Center
Visual Basic Tutorials and Source Code
Support Statement for Visual Basic 6.0 on Windows Vista, Windows Server 2008 and Windows 7
"Visual Basic 6 MADE EASY-Kompletny Przewodnik dla początkujących"

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Visual Studio Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach