Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Najkrótsza droga wyjścia z labiryntu.

Idź do strony 1, 2  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
takeshi2318

PostWysłany: Sro Gru 28, 2011 2:12 pm      Temat postu: Najkrótsza droga wyjścia z labiryntu. Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam mam takie zadanie o następującej treści: treść posta przeniesiona do posta przez moderatora,
i chciałby się zapytać z czego najlepiej w nim skorzystać gdyż napisałem już 2 programy z własnym algorytmem ale żaden z nich nie chciał działać, z góry dzięki za pomoc.

Treść posta przeniesiona do posta przez moderatora. Po co rozbijasz treść posta na kilka serwisów!? marcin_an

Labirynt.pdf
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  Labirynt.pdf
 Wielkość pliku:  114.61 KB
 Pobierano:  53 raz(y)

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hurgadion

PostWysłany: Sro Gru 28, 2011 2:39 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam,
niedawno był poruszany tutaj na forum problem perkolacji, w którym podjąłem próbę rozwiązania podobnego problemiku do Twojego (niestety nie w C++): http://www.coderscity.pl/ftopic41385.html?sid=02e1ee237572aaf65793cb36bb1a50dd Wydaje mi się, że metoda losowego błądzenia po kracie powinna rozwiązywać Twój problemik (po dołożeniu odpowiedniego warunku, zmodyfikowaniu kodu i przełożeniu go na C++), jednak może to być metoda czasochłonna... Możliwe, że istnieją bardziej optymalne metody wyszukiwania drogi w labiryncie... Chętnie bym się dowiedział, jak ten problemik można inaczej ugryźć... Pozdrawiam.

takeshi2318

PostWysłany: Sro Gru 28, 2011 3:03 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Myślałem osobiści o algorytmach wyszukiwania ścieżki typu A-star albo Dijkstra, ale niestety są one trudne w implementacji...
Powrót do góry
hurgadion

PostWysłany: Sro Gru 28, 2011 3:25 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zastanów się czy wspomniane przez Ciebie algorytmy nadają się do Twojego problemu, wydaje mi się, że są to typowe algorytmy przeznaczone do wyszukiwania minimalnych ścieżek na grafie, a Twój problemik jest chyba zupełnie innego typu, pzdr.
izaw

PostWysłany: Sro Gru 28, 2011 3:42 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Klasyczne przeszukiwanie wszerz. Na każdym poziomie masz wszystkie pola o danej odległości.
Hashedone

PostWysłany: Sro Gru 28, 2011 4:43 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

hurgadion napisał:
Zastanów się czy wspomniane przez Ciebie algorytmy nadają się do Twojego problemu, wydaje mi się, że są to typowe algorytmy przeznaczone do wyszukiwania minimalnych ścieżek na grafie, a Twój problemik jest chyba zupełnie innego typu, pzdr.

To jest dokładnie poszukiwanie najkrótszej ścieżki w grafie.

@takeshi2318 - które spośród A* i Djikstry są trudne w implementacji? Djikstra to przeszukiwanie wszerz, A* dodaje do tego tylko cheurystykę (która dla tego typu przypadków jest bardzo prosta).

hurgadion

PostWysłany: Sro Gru 28, 2011 4:52 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Chyba rozumiem... W takim razie problem perkolacji także sprowadza się do klasycznego problemu :)

Ostatnio zmieniony przez hurgadion dnia Sro Gru 28, 2011 5:02 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
takeshi2318

PostWysłany: Sro Gru 28, 2011 4:58 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

A czy mógłby ktoś, napisać mi (możebyć w pseudo kodzie) jak mniej wiecej ma wyglądać ta cheurystyka? Bo w teorii działanie tych algorytmów rozumiem ale jak otworzyłem kod A* to zgłupiałem...
Powrót do góry
izaw

PostWysłany: Sro Gru 28, 2011 5:23 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Zacznij od napisania klasycznego przeszukiwania wszerz. W twoim problemie pewnie to wystarczy.

Jeżeli będziesz potrzebował optymalizacji to dodasz A*. Zacznij od wikipedii.

marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Sro Gru 28, 2011 5:24 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ciekawi mnie, czy można - skoro zakazano używać znaku [ - skorzystać z ciągu znaków <:

;P

Dla osób, które widziały wcześniejszą, już usuniętą wersję posta: oczywiście mój błąd - nie będzie prostszy w implementacji. Dlatego też usunąłem tę część wypowiedzi.

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach