| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
takeshi2318
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
hurgadion
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 2:39 pm Temat postu: |
|
|
Witam, niedawno był poruszany tutaj na forum problem perkolacji, w którym podjąłem próbę rozwiązania podobnego problemiku do Twojego (niestety nie w C++): http://www.coderscity.pl/ftopic41385.html?sid=02e1ee237572aaf65793cb36bb1a50dd Wydaje mi się, że metoda losowego błądzenia po kracie powinna rozwiązywać Twój problemik (po dołożeniu odpowiedniego warunku, zmodyfikowaniu kodu i przełożeniu go na C++), jednak może to być metoda czasochłonna... Możliwe, że istnieją bardziej optymalne metody wyszukiwania drogi w labiryncie... Chętnie bym się dowiedział, jak ten problemik można inaczej ugryźć... Pozdrawiam.
_________________ miasto analiz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
takeshi2318
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 3:03 pm Temat postu: |
|
|
| Myślałem osobiści o algorytmach wyszukiwania ścieżki typu A-star albo Dijkstra, ale niestety są one trudne w implementacji...
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hurgadion
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 3:25 pm Temat postu: |
|
|
Zastanów się czy wspomniane przez Ciebie algorytmy nadają się do Twojego problemu, wydaje mi się, że są to typowe algorytmy przeznaczone do wyszukiwania minimalnych ścieżek na grafie, a Twój problemik jest chyba zupełnie innego typu, pzdr.
_________________ miasto analiz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
izaw

|
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 3:42 pm Temat postu: |
|
|
Klasyczne przeszukiwanie wszerz. Na każdym poziomie masz wszystkie pola o danej odległości.
_________________ Program nie robi tego co chce programista, ale to co programista zaprogramował |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hashedone
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 4:43 pm Temat postu: |
|
|
| hurgadion napisał: | | Zastanów się czy wspomniane przez Ciebie algorytmy nadają się do Twojego problemu, wydaje mi się, że są to typowe algorytmy przeznaczone do wyszukiwania minimalnych ścieżek na grafie, a Twój problemik jest chyba zupełnie innego typu, pzdr. |
To jest dokładnie poszukiwanie najkrótszej ścieżki w grafie.
@takeshi2318 - które spośród A* i Djikstry są trudne w implementacji? Djikstra to przeszukiwanie wszerz, A* dodaje do tego tylko cheurystykę (która dla tego typu przypadków jest bardzo prosta).
_________________ PWr, WPPT, Informatyka "Two or more? - use a for", Dijkstra |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hurgadion
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 4:52 pm Temat postu: |
|
|
Chyba rozumiem... W takim razie problem perkolacji także sprowadza się do klasycznego problemu :)
_________________ miasto analiz
Ostatnio zmieniony przez hurgadion dnia Sro Gru 28, 2011 5:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
takeshi2318
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 4:58 pm Temat postu: |
|
|
| A czy mógłby ktoś, napisać mi (możebyć w pseudo kodzie) jak mniej wiecej ma wyglądać ta cheurystyka? Bo w teorii działanie tych algorytmów rozumiem ale jak otworzyłem kod A* to zgłupiałem...
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
izaw

|
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 5:23 pm Temat postu: |
|
|
Zacznij od napisania klasycznego przeszukiwania wszerz. W twoim problemie pewnie to wystarczy.
Jeżeli będziesz potrzebował optymalizacji to dodasz A*. Zacznij od wikipedii.
_________________ Program nie robi tego co chce programista, ale to co programista zaprogramował |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcin_an Site Admin
Dołączył: 26 Maj 2005 Posty: 17278 Skąd: z drugiej strony Kabla
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 5:24 pm Temat postu: |
|
|
Ciekawi mnie, czy można - skoro zakazano używać znaku [ - skorzystać z ciągu znaków <:
;P
Dla osób, które widziały wcześniejszą, już usuniętą wersję posta: oczywiście mój błąd - nie będzie prostszy w implementacji. Dlatego też usunąłem tę część wypowiedzi.
_________________ Matematyka to taki twór, który pozwala opisać sokowirówkę jako urządzenie pobierające ujemne odpadki i produkujące z nich sok. "Lameria atakuje" | RTFM | UMLet - edytor UML inaczej | Wykłady ks.Pawlukiewicza |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|