| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
R_K
|
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 12:09 pm Temat postu: Pobranie szybkości łącza internetowego |
|
|
Jak w Javie pobrać szybkość łączą internetowego? Jak się do tego zabrać? Wydaje mi się, że mogą być 2 rozwiązania: 1. Wywołać jaką funkcję systemową, która sama sprawdzi jaka jest szybkość łącza. 2. Sprawdzić ile w krótkim przedziale czasu (np. w czasie sekundy) zostało ściągniętych bajtów i na tej podstawie wyliczyć szybkość łącza. Które rozwiązanie będzie lepsze? A może jeszcze jakoś inaczej można to zrobić? _________________ Sprawdź wyniki lotto |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Scythe
|
Wysłany: Czw Gru 29, 2011 9:10 am Temat postu: |
|
|
"Szybkość łącza pobrana z systemu?" A to ciekawe. Z systemu pobierzesz co najwyżej szybkość interfejsu sieciowego, co ma się nijak do prędkości łącza.
Pobieranie danych z Internetu to w zasadzie jedyny sposób na realną weryfikację prędkości. ALE trzeba pamiętać, że wartość może zostać zaniżona, jeśli coś innego będzie jednocześnie pobierane, albo wtedy, gdy prędkość wysyłania pliku będzie niższa od prędkości łącza. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
R_K
|
Wysłany: Czw Gru 29, 2011 11:21 am Temat postu: |
|
|
Przemyślałem to jeszcze raz i dochodzą do wniosku, że wystarczy mi nie tylko szybkość Internetu, co szybkość pobierania konkretnego pliku - czyli powinno wystarczyć sprawdzanie ile przez sekundę zostało ściągniętych bajtów. _________________ Sprawdź wyniki lotto |
|
| Powrót do góry |
|
 |
izaw

|
Wysłany: Czw Gru 29, 2011 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Tylko, że jest to zmienne i zależne od obciążenia serwerów na drodze pobierania.
Tak samo jakbyś chciał wyznaczyć prędkość podróży przez pół Polski na podstawie szybkości wyjazdu z garażu. _________________ Program nie robi tego co chce programista, ale to co programista zaprogramował |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|