|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
samolot
|
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 8:00 pm Temat postu: |
|
|
jacek666: Faktycznie ( :) , nie zwróciłem uwagi, żę interpretuję kod magistra.
Tak więc, patrząc na ten Twój kod:
| Kod: |   program trojkat;
  uses crt;
  var
  i,j:integer;
  begin
  j:=5;
  for i:=1 to 5 do
  begin
  for j:=1 to j do
  write('*');
  writeln;
  j := j-1 ;
  end;
  readkey;
  end.
|
to moja odpowiedź jest taka: W lini 9 kompilator wykonuje kod od prawej do lewej strony. Tak więc najpierw on przyjmuje , że ostatnią wartością petli jast 5, bo wtedy jeszcze j=5 Nastepnie idzie w linii 9 na lewo i ustawia poczatek petli na J=1. Czyli dopiero wtedy zmiennej j przypisuje wartość 1 Dlatego petla wykona sie dla iteracji od 1 do 5. Tak jest w VB i dlatego sądzę, że w TP też tak jest - no ale jak zaznaczyłem , mogę sie mylić, bo TP nie znam. Jest to jednak wielce prawdopodobne wytłumaczenie tego, że , jak twierdzisz, wykomuje sie 5 razy.
PS.
| Mgr.Dobrowolski napisał: | | Nie znasz szpiega z krainy Deszczowców ani Stawki większej niż szycie? |
Oczywiście, że znam , a palce mam powyginane od połączenia ich nazw z pokreślnikami i kolorowaniem na zielono :) _________________ Vista SP2+VB 2008 EE + .NET 3.5 + IE 9.0.8112 /431 przykładowych programów do Warsztatu programisty (Helion) W życiu bowiem istnieją rzeczy , o które warto walczyć do samego końca. (P. Coelho) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz pobierać pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.11917 sekund, zapytan = 7
|