Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

[Pascal] Baza danych-Powrót do menu graficznego

Idź do strony 1, 2  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Pascal, Delphi, ...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
radzym94

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:01 pm      Temat postu: [Pascal] Baza danych-Powrót do menu graficznego Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam , mam problem z programem.Program to baza danych komisu samochodowego , i mam taką procedurę dopisywania danych

Kod:
procedure u;   { procedura dopisywania danych}
var i,a:byte;
begin
start:
clrscr;
assign(p,'komis.dat');
reset(p);
write('Podaj liczbe samochodow do dopisania : '); readln(a);
if a>0 then
begin
clrscr;
Seek(p, FileSize(p)); {otwiera plik i ustawia si© na ostatniel linijce}
{gdzie zaczyna si© dopisywanie}
writeln;
write('Marka: ');
readln(o[i].marka);
write('Model: ');
readln(o[i].model);
write('Rocznik: ');
readln(o[i].rocznik);
write('Rodzaj silnika: ');
readln(o[i].silnik);
write('Pojemnosc: ');
readln(o[i].pojemnosc);
write('Cena: ');
readln(o[i].cena);
clrscr;
end;
close(p);
readkey;readkey;
end;
begin
closegraph;
u;
sterownik:=vga;tryb:=vgahi;
initgraph(sterownik,tryb,'c:\tp\bgi');
end;

Problem polega na tym ,że kiedy dopiszę już dane to program automatycznie się wyłącza , a mi chodzi o to aby wrócił do menu (Menu mam w trybie graficznym,a poszczególne opcje w trybie tekstowym, co widać z resztą w kodzie )
Liczę na pomoc w moim problemie gdyż nie wiem co może być problemem, dodam jeszcze ,że mam już procedurę wprowadzania danych i jest ona podobna do tej , a chodzi prawidłowo.
Z góry dziękuję za fatygę i pomoc.
Pozdrawiam ;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lethern

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:14 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

1 formatuj kod, wstaw wcięcia dla blokow, bo nie idzie poznać co ten program robi
2 zbadaj jak napisales program, jest tam napisane co on MA zrobić i dokladnie to robi. Gdy skonczy mu sie ostatni rozkaz to się zamyka..
3 jesli nie podoba Ci sie to, co robi program, to napisz jak powinien sie zachowac (opisowo), potem zapytaj o pomoc jesli nie bedzie problem z przeniesieniem na Pascala. Pomocne mogą być: funkcje, pętle

Ostatnio zmieniony przez lethern dnia Pon Lis 07, 2011 10:19 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
radzym94

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:19 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Powiem jeszcze ,że mam fragment taki

Kod:

1:begin cleardevice;abc; goto start;end;
2:begin cleardevice;abc1; goto start;end;

Jest to późniejszy fragment w menu, razem z wczytaniem procedur, wg mnie to powinno działać ,czyli jak program wykona procedurę abc1 to powinno się przenieść do start , czyli do początku menu , tak też robi w przypadku pierwszej procedury abc,tylko w tej drugiej coś jest nie tak.
Powrót do góry
lethern

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:20 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kod:
begin beginconnection;alamakota; goto c;end;

Rozszyfruj co mój program robi, to powiem Ci co robi Twoj

radzym94

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:24 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie będę ukrywał ,że wiem , bo nie wiem. Gubi mnie to beginconnection, gdyż nie miałem tego na lekcjach jeszcze , a jestem dosyć początkujący.Jeśli się nie mylę to ten program wczytuję procedurę (alamakota;) i po jej wykonaniu przenosi do miejsca (c;)
Powrót do góry
lethern

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:31 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ok, to teraz rozszyfruj ten program:

Kod:

uses crt;

var key:char;

procedure menuKlawisz( klawisz :char);
begin
end;

procedure wyswietlMenu;
begin
end;

begin
   {inicjacja...}

repeat begin
      wyswietlMenu;
      key:= readKey;
      if key <> '27' then
         menuKlawisz(key);

end until key='27'  {klawisz ESC}

{konczenie...}
end.

Czytelny?

radzym94

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:35 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Myślę ,że ma to coś wspólnego z menu.Z tego co mi się wydaje program ten będzie wyświetlał menu tak długo aż nie zostanie wciśnięty klawisz esc.Ale nie wiem czy to dobra interpretacja :)
Powrót do góry
lethern

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:39 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Cytat:
Problem polega na tym ,że kiedy dopiszę już dane to program automatycznie się wyłącza

To powyżej masz przykład, może zainspiruje Cie on do rozwiązania prblemu... albo i posłuży (po zmianach) za szkielet do aplikacji

radzym94

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:41 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

A Czy Ty wiesz jak rozwiązać ten problem w szybki sposób ? Bo wydaje mi się ,że po prostu zrobiłem tutaj jakiś głupi błąd czy coś , a naprawdę dużo już nad tym przesiedziałem , i nie wymyślę już nic nowego , wg mnie to powinno chodzić
Powrót do góry
lethern

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:51 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Niestety, ale Twoj kod (jego fragmenty) mówi mi tyle o programie co manuskrypt z Egiptu - obu nie rozumiem ni w ząb
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Pascal, Delphi, ... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach