Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Jak Wam szła nauka c++?

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> C i C++
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
QuestGuest
Gość

PostWysłany: Nie Lis 13, 2011 9:14 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

A w ogole ta wartość zwrócona przez return powiedzmy np.: 5.
To ona jak jest przenoszona tam wczesniej do kodu to ona jest jakoś w czymś zapisywana czy jak?
Powrót do góry
samolot

PostWysłany: Nie Lis 13, 2011 9:45 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wartość , np liczbę czy string ,możesz przekazać do kodu funkcji przez wlaśnie wartość , lub przez referencje.

Polega to na tym ,że masz na przykład w zmiennej np liczbę 5. Jesli ją przekażesz przez wartość to przekazujesz tylko jej kopię , potem wewnatrz funkcji, jeśli ta przekazana wartość zostanie zmieniona i funkcja ją zwróci, to ta wartość zwrócona jest nową inna wartością , niż wartość w zmiennej.

Natomiast przez referencje to znaczy, że przekazujesz do funkcji adres w pamieci, gdzie ta zmienna jest zapisana przez system.
Dlatego też wewnatrz funkckji , jeśli przekazany jest adres zmiennej to zostanie zmieniona wartość zmiennej pod jej adresem , czyli sama zmienna zmieni wartość. Wówczas zwrócona wartość przez funkcję to bedzie inna wartość niz na poczatku, ale także też zmieniona bedzie już ta zmnienna.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lethern

PostWysłany: Pon Lis 14, 2011 6:05 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Pytanie zabrzmiało trochę jak "skąd kompilator wie, że w 37 linijce mojego kodu ma wstawić liczbę 8, jeśli wywołuje się tam funkcję i ona zwraca 8". Poczytaj o podstawach asemblera, może Ci to pomoże rozumieć co dzieje się pod maską
Mr Bean

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 4:49 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam, pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Od kilku lat pracuję w IT jednak nigdy po drodze nie było mi z programowaniem. Wiem, że umiejętność ta jest bardzo przydatna. Kilkakrotnie podejmowałem się prób nauki (głównie C++ i Java) jednak nigdy nie miałem na tyle zapału aby nauczyć się czegoś więcej i na prawdę dobrze. Od pewnego czasu myślę aby zacząć naukę na poważnie, jednak podstawy, które posiadam, sprawiają, że gdy otwieram jakikolwiek kurs i przez pierwszych kilka części czytam jak napisać program wyświetlający "Hello world" to automatycznie mi się odechciewa. Czy jest jakiś sposób aby to przeskoczyć? Ciężko mi samemu stwierdzić co tak na prawdę umiem, więc nie wiem ile z danego kursu mogę opuścić. Może istnieje jakaś inna metoda nauki? Może coś poradzicie? Czasami myślę, że po prostu nie mam talentu do programowania. Tak w ogóle, programistów uważam za artystów. Jednak nie trzeba być Picassem, żeby umieć pomalować ścianę. A ja chyba nawet ściany programistycznie nie potrafiłbym pomalować... Proszę, poradźcie coś. Jest na mnie jakiś sposób czy lepiej dać sobie spokój z malo... z programowaniem? ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
izaw

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 6:40 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jeżeli wiesz mało, to nie zaszkodzi powtórzyć podstawy. Możesz się zdziwić, że dowiesz się coś nowego. Jeżeli wiesz więcej, w co sam wątpisz, to potwierdzisz swoje umiejętności.

Tylko samo czytanie to za mało. To nie powieść. Trzeba wszystkie przykłady i zadania wykonać.

Swoja drogą szybciej byś to zrobił, niż pisanie posta i czekanie na odpowiedzi...

samolot

PostWysłany: Pią Lut 03, 2012 6:51 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie ma nic gorszego, jak połykać tomy dokumentacji o czymś dla Ciebie zupełnie nowym, nie popierając tego cwiczeniami praktycznymi, bo wiekszość sie zapomina. Co nie znaczy , że przeczytanie całego kursu, czy ksiazki o programowaniu ,jak powieści , nie jest rzeczą dobrą. Uzyskasz jakiś wstepny pogląd na sprawy. Wiadomo jednak , że dziesiatki stron o rzeczach nowych są nużące i tracisz chęć do dalszego czytania.
Samo programowanie nie jest tylko po to, by sie go nauczyc na sucho i nic dalej, ono jest po, by programować komputery , i to nie koniec, bo komputery nic nie znaczą, jesli nie robią czegoś, co jest potrzebne człowiekowi.
Dlatego pisz, nawet najmniejsze, programy użytkowe, takie , ktore coś konkretnego robią, ale nie bez celu,
one powinny robić coś , co tobie ułatwia pracę. Jak zobaczysz pierwsze efekty, to dostaniesz 'powera' do dalszej nauki poprzez pisanie programów.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> C i C++ Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach