Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Jak Wam szła nauka c++?

Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> C i C++
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
QuestGuest
Gość

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 8:00 pm      Temat postu: Jak Wam szła nauka c++? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Chciałem Was zapytać o naukę C++. Mianowicie jak szybko robiliście postępy.
Czytam od kilku dni Symfonice C++ Standard. Ogarnalem pętle, instrukcje, typy fundamentalne, stałe... Jestem w środku 3 rozdziału.

Chciałem się zapytać czy Wam ta wiedza o c++ przychodziła z łatwością i czy wszystkie nazwy typów, pętli, instrukcji itp pamietaliscie na poczatku. Czy jest sens podczas poczatkowego uczenia sie zapamietywania wszystkich nazw i co one daja, co sie z nimi robi? Czy po prostu tylko tak zeby to rozumiec.

Czy może część rzeczy "miesza" mi sie ze wzgledu ze za duzo na jeden dzien czytam?

Jak Wam szła ta nauka?
Powrót do góry
lethern

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 8:11 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nauka idzie podobnie jak nauka języka obcego, uczysz się na pamięć stopniowo, po miesiącach/latach piszesz już bez namysłu, tutaj jest dość podobnie. Nie napiszesz złożonego zdania po angielsku ucząc się języka przez miesiąc, więc nie oczekuj cudów, jeśli to Twoje pierwsze zetknięcie ; ) Muszę dodać, że programowanie to też sposób myślenia i trochę wiedzy, nie sam język
nowator

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 8:19 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ja swoje początki miałem w gimnazjum, ale wtedy jeszcze nie wiedziałem, że bez ciężkiej pracy niczego się nie nauczę, więc rzuciłem się na otwartą wodę i prawie od razu utonąłem. W pierwszej klasie technikum spróbowałem ponownie z większa pokorą, no i po dwóch latach nauki, nie pozostaje mi nic innego jak uczyć się dalej, zresztą programowania człowiek uczy się chyba całe życie.
izaw

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 8:22 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mnie tak jakoś pod górkę. Im więcej pisałem, tym więcej widziałem że niewiele umiem. Do dzisiaj jak wracam do swoich starych kodów to mam ubaw.
QuestGuest
Gość

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 8:30 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

nowator napisał:
Ja swoje początki miałem w gimnazjum, ale wtedy jeszcze nie wiedziałem, że bez ciężkiej pracy niczego się nie nauczę, więc rzuciłem się na otwartą wodę i prawie od razu utonąłem. W pierwszej klasie technikum spróbowałem ponownie z większa pokorą, no i po dwóch latach nauki, nie pozostaje mi nic innego jak uczyć się dalej, zresztą programowania człowiek uczy się chyba całe życie.

no właśnie jestem, a właściwie kończe gimnazjum wiec mysle ze jest to odpowiedni czas...
Powrót do góry
marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 8:38 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mnie szło dosyć prosto, ale należy tutaj zaznaczyć, że:
  • Miałem za sobą już kilka dobrych lat programowania, w tym jeden samodzielny projekt komercyjny i trochę współpracy przy mniejszych, ale konkretnych rzeczach.
  • Znałem już podstawy C.
  • Dosyć intensywnie poznawałem tematykę i miałem podstawy dotyczące obiektówki, problemów z utrzymaniem kodu itp.
Co w ten sposób chcę dać do zrozumienia? To, że - jeśli to jest twoje pierwsze podejście do programowania - uczysz się nie tylko C++, ale także samego programowania oraz algorytmiki. Czyli uczysz się dwóch (trzech?) rzeczy. Dlatego nie rozpędzaj się za nadto. Kilka dni na 3 rozdziały? Zdecydowanie za szybko. Zdaję sobie sprawę tego, że trudno sprawdzić praktycznie swoją wiedzę po poznaniu samych wyrażeń warunkowych, a przecież to właśnie o praktykę chodzi. Ale mimo wszystko sugeruję, żebyś po przeczytaniu jakiegoś tematu zmusił się do odłożenia podręcznika na bok i porobił co innego. Pojeździj na rowerze, idź na koncert, obejrzyj film, poczytaj książkę. Daj mózgowi odpocząć - w przeciwnym razie i tak większość z tego odrzuci do następnego dnia, o czym przekonasz się podczas próby napisania pierwszego konkretniejszego programu ;).

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
questguest
Gość

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 9:35 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Postaram sie teraz to troche ograniczyc... a wszystkie typy instrucje i ich nazwy mam zapamietywac teraz czy to samo sie zapamieta w praktyce???

Jeszcze jak ktos ma jakies rady to piszcie ;p
Powrót do góry
marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 9:37 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dobór konstrukcji i składnia "zapamięta się" w praktyce. Jednakże widząc daną konstrukcję lub typ, powinieneś wiedzieć, co to jest i co robi. Zatem w tym ostatnim sensie musisz co nieco zapamiętać. Nie ma natomiast sensu uczenia się na pamięć całej listy operatorów, słów kluczowych i typów, chociaż - nie wiedzieć po co - w wielu podręcznikach takowe dają w środku rozdziału. Dobra połowa z nich nie będzie ci nawet potrzebna na etapie nauki podstaw.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
questguest
Gość

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:07 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

A czy ma sens zalozenie zeszytu i zapisywanie tego czego sie nauczylem? Taka porade wczesniej dostalem...
Powrót do góry
izaw

PostWysłany: Pon Lis 07, 2011 10:08 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ja tego nie robiłem. Wracałem do źródeł - książka, dokumentacja. Po co przepisywać książkę?
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> C i C++ Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach