|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
QuestGuest Gość
|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 8:00 pm Temat postu: Jak Wam szła nauka c++? |
|
|
Chciałem Was zapytać o naukę C++. Mianowicie jak szybko robiliście postępy. Czytam od kilku dni Symfonice C++ Standard. Ogarnalem pętle, instrukcje, typy fundamentalne, stałe... Jestem w środku 3 rozdziału.
Chciałem się zapytać czy Wam ta wiedza o c++ przychodziła z łatwością i czy wszystkie nazwy typów, pętli, instrukcji itp pamietaliscie na poczatku. Czy jest sens podczas poczatkowego uczenia sie zapamietywania wszystkich nazw i co one daja, co sie z nimi robi? Czy po prostu tylko tak zeby to rozumiec.
Czy może część rzeczy "miesza" mi sie ze wzgledu ze za duzo na jeden dzien czytam?
Jak Wam szła ta nauka? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
lethern

|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 8:11 pm Temat postu: |
|
|
Nauka idzie podobnie jak nauka języka obcego, uczysz się na pamięć stopniowo, po miesiącach/latach piszesz już bez namysłu, tutaj jest dość podobnie. Nie napiszesz złożonego zdania po angielsku ucząc się języka przez miesiąc, więc nie oczekuj cudów, jeśli to Twoje pierwsze zetknięcie ; ) Muszę dodać, że programowanie to też sposób myślenia i trochę wiedzy, nie sam język _________________ używasz Dev-Cpp? tools->editor options -> use tab character (włącz), smart tabs (wyłącz)... albo ściągnij np. Code::Blocks lub Visual Studio C++ darmowe |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nowator
|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Ja swoje początki miałem w gimnazjum, ale wtedy jeszcze nie wiedziałem, że bez ciężkiej pracy niczego się nie nauczę, więc rzuciłem się na otwartą wodę i prawie od razu utonąłem. W pierwszej klasie technikum spróbowałem ponownie z większa pokorą, no i po dwóch latach nauki, nie pozostaje mi nic innego jak uczyć się dalej, zresztą programowania człowiek uczy się chyba całe życie. _________________ www.MNowator.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
izaw

|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Mnie tak jakoś pod górkę. Im więcej pisałem, tym więcej widziałem że niewiele umiem. Do dzisiaj jak wracam do swoich starych kodów to mam ubaw. _________________ Program nie robi tego co chce programista, ale to co programista zaprogramował |
|
| Powrót do góry |
|
 |
QuestGuest Gość
|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 8:30 pm Temat postu: |
|
|
| nowator napisał: | | Ja swoje początki miałem w gimnazjum, ale wtedy jeszcze nie wiedziałem, że bez ciężkiej pracy niczego się nie nauczę, więc rzuciłem się na otwartą wodę i prawie od razu utonąłem. W pierwszej klasie technikum spróbowałem ponownie z większa pokorą, no i po dwóch latach nauki, nie pozostaje mi nic innego jak uczyć się dalej, zresztą programowania człowiek uczy się chyba całe życie. |
no właśnie jestem, a właściwie kończe gimnazjum wiec mysle ze jest to odpowiedni czas... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcin_an Site Admin
Dołączył: 26 Maj 2005 Posty: 17278 Skąd: z drugiej strony Kabla
|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 8:38 pm Temat postu: |
|
|
Mnie szło dosyć prosto, ale należy tutaj zaznaczyć, że:- Miałem za sobą już kilka dobrych lat programowania, w tym jeden samodzielny projekt komercyjny i trochę współpracy przy mniejszych, ale konkretnych rzeczach.
- Znałem już podstawy C.
- Dosyć intensywnie poznawałem tematykę i miałem podstawy dotyczące obiektówki, problemów z utrzymaniem kodu itp.
Co w ten sposób chcę dać do zrozumienia? To, że - jeśli to jest twoje pierwsze podejście do programowania - uczysz się nie tylko C++, ale także samego programowania oraz algorytmiki. Czyli uczysz się dwóch (trzech?) rzeczy. Dlatego nie rozpędzaj się za nadto. Kilka dni na 3 rozdziały? Zdecydowanie za szybko. Zdaję sobie sprawę tego, że trudno sprawdzić praktycznie swoją wiedzę po poznaniu samych wyrażeń warunkowych, a przecież to właśnie o praktykę chodzi. Ale mimo wszystko sugeruję, żebyś po przeczytaniu jakiegoś tematu zmusił się do odłożenia podręcznika na bok i porobił co innego. Pojeździj na rowerze, idź na koncert, obejrzyj film, poczytaj książkę. Daj mózgowi odpocząć - w przeciwnym razie i tak większość z tego odrzuci do następnego dnia, o czym przekonasz się podczas próby napisania pierwszego konkretniejszego programu ;). _________________ Matematyka to taki twór, który pozwala opisać sokowirówkę jako urządzenie pobierające ujemne odpadki i produkujące z nich sok. "Lameria atakuje" | RTFM | UMLet - edytor UML inaczej | Wykłady ks.Pawlukiewicza |
|
| Powrót do góry |
|
 |
questguest Gość
|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Postaram sie teraz to troche ograniczyc... a wszystkie typy instrucje i ich nazwy mam zapamietywac teraz czy to samo sie zapamieta w praktyce???
Jeszcze jak ktos ma jakies rady to piszcie ;p |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcin_an Site Admin
Dołączył: 26 Maj 2005 Posty: 17278 Skąd: z drugiej strony Kabla
|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 9:37 pm Temat postu: |
|
|
Dobór konstrukcji i składnia "zapamięta się" w praktyce. Jednakże widząc daną konstrukcję lub typ, powinieneś wiedzieć, co to jest i co robi. Zatem w tym ostatnim sensie musisz co nieco zapamiętać. Nie ma natomiast sensu uczenia się na pamięć całej listy operatorów, słów kluczowych i typów, chociaż - nie wiedzieć po co - w wielu podręcznikach takowe dają w środku rozdziału. Dobra połowa z nich nie będzie ci nawet potrzebna na etapie nauki podstaw. _________________ Matematyka to taki twór, który pozwala opisać sokowirówkę jako urządzenie pobierające ujemne odpadki i produkujące z nich sok. "Lameria atakuje" | RTFM | UMLet - edytor UML inaczej | Wykłady ks.Pawlukiewicza |
|
| Powrót do góry |
|
 |
questguest Gość
|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 10:07 pm Temat postu: |
|
|
| A czy ma sens zalozenie zeszytu i zapisywanie tego czego sie nauczylem? Taka porade wczesniej dostalem... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
izaw

|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 10:08 pm Temat postu: |
|
|
Ja tego nie robiłem. Wracałem do źródeł - książka, dokumentacja. Po co przepisywać książkę? _________________ Program nie robi tego co chce programista, ale to co programista zaprogramował |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz pobierać pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.11652 sekund, zapytan = 9
|