Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Algorytm na wygenerowanie zbioru liczb

Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
program_not_yet_mer

PostWysłany: Nie Wrz 25, 2011 6:32 pm      Temat postu: Algorytm na wygenerowanie zbioru liczb Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam,

Chciałbym stworzyć sobie bazę do prac nad statystycznym aspektem dużego lotka.
Jak wiadomo, losowanie jest z puli 49 liczb. Losowanych jest zawsze 6 liczb. Zależy mi, aby znaleźć wszystkie możliwości dla 4 niepowtarzalnych wylosowanych liczb. Wiem, że prawdopodobieństwo dokładnie 4 spośród 6 wylosowanych liczb jest jak 1/1032, po czym wnioskuję, że optymalnie występują 1032 kombinacje losów z 6 liczbami, w których nigdy nie powtarzają się 4 z tych liczb.

Najbardziej zależy mi na pliku z tymi wszystkimi liczbami (może być txt), ale każda pomoc będzie super mile widziana.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kokos

PostWysłany: Nie Wrz 25, 2011 6:55 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mógłbyś napisać nieco jaśniej?

PS. ma to jakiś związek ze zbliżającą się kumulacją? :)
Powrót do góry
program_not_yet_mer

PostWysłany: Nie Wrz 25, 2011 7:09 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Bardziej po polsku to że chyba chciałbym mieć spis takich 6-liczbowych zbiorów liczb (jakby pojedynczych zakładów lotka), w których nie powtarzają się nigdy 4 z podanych tam liczb.

Algorytm na to nie jest za trudny, ale trzeba go jeszcze oprogramować i w czymś odpalić.

Czy ma związek z najbliższą kumulacją? Jak ktoś jest gotowy kupić tyle kuponów to na pewno ;) Ja chciałbym trochę pokombinować nad tym zbiorem liczb pod kątem przyszłości.
Powrót do góry
jelcyn
Site Admin

PostWysłany: Nie Wrz 25, 2011 7:29 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Tak trochę offtopicowo - przed chwilą czytałem pewnego bloga inwestorkiego i czytelnicy w komentarzach dyskutują nad tym, czy opłacałoby się kupić prawie 14 milionów kuponów z wszystkimi możliwymi kombinacjami: link
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
lethern

PostWysłany: Nie Wrz 25, 2011 7:35 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Prawdopodobieństwo ma to do siebie, że nieważne jakie padły losowania wcześniej, prawdopodobieństwo wylosowania czegoś w następnym losowaniu jest takie same i nie zmienia się nigdy... powodzenia w zasilaniu pieniędzmi panów z Lotto
program_not_yet_mer

PostWysłany: Nie Wrz 25, 2011 7:44 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Popieram, zasilanie kont lottożerców też mi się nie podoba.

Niemniej proszę ponownie o pomoc w temacie tego wątku.
Powrót do góry
Kokos

PostWysłany: Nie Wrz 25, 2011 7:53 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

program_not_yet_mer napisał:
chyba chciałbym mieć spis takich 6-liczbowych zbiorów liczb, w których nie powtarzają się nigdy 4 z podanych tam liczb.

Gdzie? O co chodzi z tymi 4 liczbami.
Powrót do góry
program_not_yet_mer

PostWysłany: Nie Wrz 25, 2011 8:24 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dobra, podaję przykład:

1,2,3,4,5,6
7,8,9,10,11,12
13,14,15,16,17,18
19,20,21,22,23,24
25,26,27,28,29,30
31,32,33,34,35,36
37,38,39,40,41,42
43,44,45,46,47,48
49,1,7,13,19,25

itd.

W żadnym z powyższych zbiorów sześcioliczbowych nie występują podzbiory czteroliczbowe, które powtarzałyby się gdziekolwiek. Chciałbym poprosić o zestawienie mi wszystkich takich zbiorów sześcioliczbowych (w których łącznie nie będą się pojawiać te same 4 liczby).
Powrót do góry
Kokos

PostWysłany: Nie Wrz 25, 2011 9:50 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

1 2 3 4 5 6
1 2 3 4 5 7

Moim zdaniem to jest trochę bez sensu. Podałem dwie krotki. Dla każdej z nich można dopisać kolejne, tak żeby zachować reguły które podałeś, natomiast razem być nie mogą. Czyli w zbiorze wszystkich krotek która z nich powinna się znaleźć?
Powrót do góry
program_not_yet_mer

PostWysłany: Nie Wrz 25, 2011 9:55 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Tak, jak piszesz - te krotki razem być nie mogą, ale mogą inne, np:

1,2,3,4,5,6
4,5,6,7,8,9
7,8,9,10,11,12

itd. itp.

Nie mogę podać Ci dokładnych formuł krotek, bo właśnie o podanie tych danych proszę Ciebie (ja tego potrzebuję). Wiadome jest jedno - na pewno istnieje jakaś optymalna kombinacja, która przy minimalnej liczbie krotek zapełnia cały zbiór liczb przy założeniu, że w każdej (lub prawie każdej) krotce występuje niepowtarzalny podzbiór 4-liczbowy.
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Algorytmy + inżynieria oprogramowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach