Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Jaka ksiazka dla poczatkujacego kodera / programisty?

Idź do strony Poprzedni  1, 2

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Webmasterstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
izaw

PostWysłany: Pią Paź 07, 2011 10:48 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Poza nielicznymi wyjątkami kursy internetowe to chała. Uczą złych nawyków, pomijania wszystkiego co zniesie kompilator, bylejakości.

Szczególnie na początku należy zadbać o jakość kodu. Inaczej z bylejakości trudno będzie wybrnąć.

Garf

PostWysłany: Sob Paź 08, 2011 8:22 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kursy kursami, a praca i znajomość ogólnych paradygmatów programowania swoją drogą.
W pracy zostałem swego czasu rzucony do grzebania w kodzie aplikacji webowej napisanej w Perl'u. Ni w ząb nie znałem tego języka. Po zaopatrzeniu się w "Leksykon kieszonkowy", spędzeniu wielu godzin na wyszukiwaniu rozwiązań pojawiających się problemów i całej masie przekleństw - mogę w miarę normalnie w nim pisać. Niewielkie rozbudowanie pobocznej aplikacji, napisanej dla odmiany w Ruby - też nie pociągnęło siedzenia nad kursem. Robiłem to na zasadzie - zobacz jak jest napisane, napisz podobnie.

Przechodząc do meritum: znając dobrze język (lub kilka) i siedząc kilka lat w zawodzie jesteś w stanie przeskoczyć na nowy język bez większych trudności. Kurs może się przydać jedynie dla "doszlifowania" pewnych kwestii (dla mnie były to tablice w Perl'u). Oczywiście trzeba umieć szukać potrzebnych informacji...

Jeśli jesteś początkującym - bez dobrego podręcznika się nie obejdzie. I nie zastąpią go żadne kursy internetowe. Porównaj poziom merytoryczny takich kursów z poziomem dobrych książek. Z wydawnictw mogę polecić O'Reilly, ReadMe - m.in. Helion wydaje tłumaczenia tych wydawnictw. Z polskiego rynku: WNT. Te wydawnictwa z reguły posiadają dobre i warte polecenia książki.

utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania.
o. Paweł Gużyński OP
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wojtekb

PostWysłany: Sob Paź 08, 2011 8:51 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam
I zgadzam się
W php nie stworzysz stronki dopóki nie będziesz umiał html icss
www.kurshtml.edu.pl - tutorial
www.helion.pl - księgarnia
Powrót do góry
marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Sob Paź 08, 2011 8:56 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Tylko niech ten kurs dogoni może chociaż lata 90-te, nie mówiąc już o współczesności. Właśnie o tym izaw pisał.

http://kurs.browsehappy.pl/ + http://htmlhelp.com/reference/html40/, jeśli już czegoś w sieci szukać.

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Webmasterstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach