|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
izaw

|
Wysłany: Pią Paź 07, 2011 10:48 pm Temat postu: |
|
|
Poza nielicznymi wyjątkami kursy internetowe to chała. Uczą złych nawyków, pomijania wszystkiego co zniesie kompilator, bylejakości.
Szczególnie na początku należy zadbać o jakość kodu. Inaczej z bylejakości trudno będzie wybrnąć. _________________ Program nie robi tego co chce programista, ale to co programista zaprogramował |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Garf

|
Wysłany: Sob Paź 08, 2011 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Kursy kursami, a praca i znajomość ogólnych paradygmatów programowania swoją drogą. W pracy zostałem swego czasu rzucony do grzebania w kodzie aplikacji webowej napisanej w Perl'u. Ni w ząb nie znałem tego języka. Po zaopatrzeniu się w "Leksykon kieszonkowy", spędzeniu wielu godzin na wyszukiwaniu rozwiązań pojawiających się problemów i całej masie przekleństw - mogę w miarę normalnie w nim pisać. Niewielkie rozbudowanie pobocznej aplikacji, napisanej dla odmiany w Ruby - też nie pociągnęło siedzenia nad kursem. Robiłem to na zasadzie - zobacz jak jest napisane, napisz podobnie.
Przechodząc do meritum: znając dobrze język (lub kilka) i siedząc kilka lat w zawodzie jesteś w stanie przeskoczyć na nowy język bez większych trudności. Kurs może się przydać jedynie dla "doszlifowania" pewnych kwestii (dla mnie były to tablice w Perl'u). Oczywiście trzeba umieć szukać potrzebnych informacji...
Jeśli jesteś początkującym - bez dobrego podręcznika się nie obejdzie. I nie zastąpią go żadne kursy internetowe. Porównaj poziom merytoryczny takich kursów z poziomem dobrych książek. Z wydawnictw mogę polecić O'Reilly, ReadMe - m.in. Helion wydaje tłumaczenia tych wydawnictw. Z polskiego rynku: WNT. Te wydawnictwa z reguły posiadają dobre i warte polecenia książki. _________________ Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania. o. Paweł Gużyński OP |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wojtekb
|
Wysłany: Sob Paź 08, 2011 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Witam I zgadzam się W php nie stworzysz stronki dopóki nie będziesz umiał html icss www.kurshtml.edu.pl - tutorial www.helion.pl - księgarnia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcin_an Site Admin
Dołączył: 26 Maj 2005 Posty: 17278 Skąd: z drugiej strony Kabla
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz pobierać pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.10484 sekund, zapytan = 9
|