Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Jaka ksiazka dla poczatkujacego kodera / programisty?

Idź do strony 1, 2  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Webmasterstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Davi

PostWysłany: Czw Wrz 01, 2011 1:24 pm      Temat postu: Jaka ksiazka dla poczatkujacego kodera / programisty? Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam,
Mam zamiar zacząć uczyć się od podstaw php i innych języków kodowania stronek oraz programowania aplikacji także od podstaw - jakie książki byście polecili i ogólnie jak zacząć od samego początku ?

/Jezeli zly dzial to przepraszam i prosze o przeniesienie do odpowiedniego

Dzieki & Pozdro
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Garf

PostWysłany: Czw Wrz 01, 2011 10:48 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jeśli chcesz nauczyć się tworzyć strony internetowe, to zapomnij na razie o PHP i przyjmij taką kolejność:
1) HTML - wersja Strict, nie żaden Transitional. XHTML też nie.
2) CSS
3) PHP
4) JavaScript

Książek nie polecę, bo nie znam. Za to znam wyśmienitą dokumentację:
http://www.w3.org/TR/html401/
http://www.w3.org/TR/CSS2/
http://www.php.net/manual/pl/

Jak to często dokumentacje mają w zwyczaju, te również są po angielsku (prócz PHP, w większości przetłumaczonego).

PS. Do sprawdzenia poprawności kodu HTML jest dostępny walidator.

utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania.
o. Paweł Gużyński OP
Powrót do góry
Rekinella

PostWysłany: Pią Wrz 23, 2011 7:37 pm      Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem Pisownia

Możesz też zrobić kurs webmastera albo samego HTML a później już łatwiej będzie Ci dojść do PHP samemu. Książkę najlepiej jest kupić samemu, pooglądaj, nie każdwmu musi pasować ten sam język autora :) a tak w ogóle widziałam ostatnio w księgarni płytki z różnymi programami, kupiłam z ciekawości algorytmy (koszt29zł) i gość opowiada i pokazuje na kompie wszystko krok po kroku. Z HTML też widziałam, że jest. Polecam też COREEDITOR w dobrych programach znajdziesz - oprócz samego programu do pisania wszystko jest opisane krok po kroku prostym językiem. Miłej Zabawy!
rotflonline.pl

PostWysłany: Czw Paź 06, 2011 1:00 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Całkowicie popieramy kolegę. Jest sieć i dokumentacja. Co do książek, żadna kśiążka nie nauczy Cię programowaća tylko praktyka i jeszcze raz praktyka...

Garf napisał:
Jeśli chcesz nauczyć się tworzyć strony internetowe, to zapomnij na razie o PHP i przyjmij taką kolejność:
1) HTML - wersja Strict, nie żaden Transitional. XHTML też nie.
2) CSS
3) PHP
4) JavaScript

Książek nie polecę, bo nie znam. Za to znam wyśmienitą dokumentację:
http://www.w3.org/TR/html401/
http://www.w3.org/TR/CSS2/
http://www.php.net/manual/pl/

Jak to często dokumentacje mają w zwyczaju, te również są po angielsku (prócz PHP, w większości przetłumaczonego).

PS. Do sprawdzenia poprawności kodu HTML jest dostępny walidator.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
izaw

PostWysłany: Czw Paź 06, 2011 2:19 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie zgadzam się.

Od czegoś trzeba zacząć. Inaczej na forach pojawiają się tematy z których widać, że OP nie zna składni, słów kluczowych, itp.

Trzeba na początek poznać podstawy, napisać jakieś typowe kody. Dopiero potem można szukać w necie, dokumentacji. W necie najwięcej jest śmieci i antytutoriali. Trzeba umieć to ocenić. Co do dokumentacji, nie znam nikogo kto nauczył się jakiegokolwiek języka z dokumentacji. Potem aby rozwiać wątpliwości tak, ale jako podręcznik?

Garf

PostWysłany: Pią Paź 07, 2011 10:11 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

rotflonline.pl napisał:
Całkowicie popieramy kolegę. Jest sieć i dokumentacja. Co do książek, żadna kśiążka nie nauczy Cię programowaća tylko praktyka i jeszcze raz praktyka...

Czytajcie ze zrozumieniem (skoro już wypowiadacie się w liczbie mnogiej). Nigdzie nie napisałem, że książki są złe/niepotrzebne, moja wypowiedź nie zawierała tego kontekstu. Po prostu nie jestem na bieżąco z obecną literaturą dotyczącą tematu informatyki, więc nie wypowiadam się o wartości merytorycznej książek.
Za to książka jest dobrym początkiem do zaznajomienia się z językiem. Wszystkie pytania, na które książka odpowiedzi nie udzieli znaleźć można właśnie w dokumentacji. Ale dokumentacja nie jest miejscem, z którego można rozpocząć naukę.

Off-topic: mój mały kamyczek do Waszego ogródka. Na stronie z Waszego nick'a jest napisane:
Cytat:
tworzymy aplikacje internetowe i podobno jesteśmy w tym nieźli...

Nieźle, nie dość że Transitional to jeszcze walidator zgłasza 31 błędów i 7 ostrzeżeń ;)

utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania.
o. Paweł Gużyński OP
Powrót do góry
Hashedone

PostWysłany: Pią Paź 07, 2011 11:04 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

izaw napisał:
Co do dokumentacji, nie znam nikogo kto nauczył się jakiegokolwiek języka z dokumentacji.

Ja się nauczyłem i to nie jednego. Fakt faktem że znałem już wtedy kilka języków.

strom

PostWysłany: Pią Paź 07, 2011 12:05 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Jedyny jezyk jaki poznalem z ksiazki to Pascal. Tylko dlatego, ze nie bylo internetu.
Reszty nauczylem sie z dokumentacji z internetu.
Powrót do góry
izaw

PostWysłany: Pią Paź 07, 2011 6:37 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Hashedone napisał:
izaw napisał:
Co do dokumentacji, nie znam nikogo kto nauczył się jakiegokolwiek języka z dokumentacji.

Ja się nauczyłem i to nie jednego. Fakt faktem że znałem już wtedy kilka języków.

Zacząłeś naukę nowego języka od dokumentacji? Podziwiam, ja się nie widzę w takim sposobie nauki.

XxX

PostWysłany: Pią Paź 07, 2011 7:12 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Moim skromnym zdaniem, kursy internetowe + praca nad jakimś projektem. Nic tak dobrze nie uczy. Oczywiście najpierw trzeba poznać składnie i podstawowe algorytmy potem sprawdzić to w praktyce kodując np. swój blog.
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Webmasterstwo Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach