Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

[Assembler?] Specjalny język programowania do zadań administracyjnych

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kamcio1

PostWysłany: Wto Sie 30, 2011 7:19 pm      Temat postu: [Assembler?] Specjalny język programowania do zadań administracyjnych Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam, wpadłem na taki pomysł, by stworzyć specjalny język programowania, przygotowany specjalni do zadań administracyjnych i tego typu. Miałby on być podobny do VB .NET.
Umożliwiałby on takie rzeczy jak uruchomienie Wierszu polecenia i wpisanie odpowiedniej komendy. Wszystko automatycznie. Przykład:
Kod:

CommandLine.Text(„CD\” + „CD\Progra~1” + „CD\MyPaint”)
OpenFile(“mypaint.exe”)

Program (w tym wypadku, skompilowany plik) wykonywałby polecenia po kolei polecenia zawarte w kodzie.
Pozwoliłby zaoszczędzić czas, np. po co tłumaczyć komuś, jak zrestartować komputer dziesięć razy, skoro można wysłać mu skompilowany plik z kodem
Kod:

System.Reboot()

.
Ale ostrzegam, nie jestem programistą Assemblera, tylko Visual Basic .NET, więc mogę najwyżej wytłumaczyć, jak język ma wyglądać.
Instrukcja warunkowa „If”:
Kod:

If
System.Reboot
Then
OpenFile(“C:\Unity.3.4.setup.exe”)
System.Reboot
End If

Powyższy przykład pokazuje, że dzięki zmienionej konstrukcji kodu, da się zawrzeć w tego typu komendach więcej, niż jedną komendę.
A w przypadku programów zarejestrowanych w rejestrze, uruchamianie mogłoby wyglądać tak:
Kod:

Start Notepad

PS. Wiem, że cudzysłowy drukarskie są, ale pisałem w Wordzie.

marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Wto Sie 30, 2011 7:34 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

1. Co to ma wspólnego z asemblerami, o programowanie niskopoziomowe i elektronikę nawet nie pytając?
  2. Pod każdy poważny, współczesny system operacyjny istnieje przynajmniej jeden taki język. Batch, PowerShell, VBS pod Windowsem. Bash, KSH i cała gama podobnych produktów dla rodziny *nix, a także - jeżli ktoś chce - i pod Windowsa.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kamcio1

PostWysłany: Wto Sie 30, 2011 8:00 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dim Asm As String
Asm = Assmbler.Language
Asm = Nisko.Poziomowy
Batch i PowerShell - trudne
VBS - Nieco inny...

refri

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2011 3:11 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

... to takie "żarty assemblerowe".
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kamcio1

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2011 4:15 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dokładnie. Myślę jednak, że projekt wart wykonania. Przeciętny Kowalski, nawet jeśli zna angielski, może ni opanować Batcha czy PowerShella, a VBScript jest alternatywą dla JavaScript.
antrykot111

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2011 5:15 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Po prostu to wykonaj i zobaczysz czy było warto. Projekty do szuflady mają swoją wartość edukacyjną :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kamcio1

PostWysłany: Pią Wrz 09, 2011 10:05 am      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

http://th04.deviantart.net/fs71/150/i/2010/171/0/c/Are_You_Fucking_Kidding_Me_HD_by_CrusierPL.png
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach