|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
masterbc
|
Wysłany: Sob Paź 02, 2010 7:29 pm Temat postu: [C]Układ z buzzerem na AtMega |
|
|
Witam. Chcę zbudować sobie odstraszacz kun (strasznie denerwuje jak biegają po dachu/strychu i budzą człowieka w środku nocy), trochę na ten temat czytałem i wyczytałem, że dźwięki powinny być z zakresu ultradźwięku (ponad 20kHz) a długość ich trwania oraz częstotliwość dźwięku powinny być losowe- wtedy na pewno nie przyzwyczają się do jakiegoś powtarzalnego układu częstotliwości. Całość chciałem oprzeć o jakiś programowalny mikrokontroler, na stronie http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=7 znalazłem gotowy program dla AtMegi w układzie pozytywki- trochę go pozmieniałem dla swoich potrzeb, m. in. usunąłem tablicę, nowo definiowana funkcja beep teraz za argumenty bierze dwie liczby losowe, ale jest jeden problem- częstotliwość 27kHz może być groźna dla słuchu- chodzi o interferencję fal i wzmocnienie na błonie usznej która może pęknąć. Moje pytanie- jak zrobić, by rand losował liczbę z dwóch zakresów tzn. powiedzmy od 19 000Hz do 25 000Hz a drugi przedział od 28 000Hz do powiedzmy 40 000Hz? Drugim moim pytaniem jest, czy program o kodzie jak poniżej będzie współpracował z układem jak na załączonym schemacie? Trzecie pytanie: jaki AVR najlepiej zastosować? Na stronie na której znalazłem pierwowzór mojego kodu była AtMega16, ale w tym wypadku chyba nie będzie potrzebna aż 16... Jaką użyć? Czwarte pytanie: Czy poniższy kod jest spójny logicznie, tzn czy pozmieniałem wszystkie konieczne elementy, czy zmieniłem tylko część a reszta została po staremu? Kod w załączniku
Wiem, że to nie jest do końca temat na ten dział- C nie jest asemblerowski, ale też nie bardzo nadaje się na inny- elektroniki w nim za dużo;)
Z góry dziękuję za pomoc
| Opis: |
|
 Pobierz |
| Nazwa pliku: |
kuny po przróbce.txt |
| Wielkość pliku: |
1.71 KB |
| Pobierano: |
130 raz(y) |
| Opis: |
|
 Pobierz |
| Nazwa pliku: |
kuny.png |
| Wielkość pliku: |
10.17 KB |
| Pobierano: |
98 raz(y) |
_________________ www.elektrodom.ig.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz pobierać pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.10106 sekund, zapytan = 9
|