Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

[C]Układ z buzzerem na AtMega

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
masterbc

PostWysłany: Sob Paź 02, 2010 7:29 pm      Temat postu: [C]Układ z buzzerem na AtMega Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam. Chcę zbudować sobie odstraszacz kun (strasznie denerwuje jak biegają po dachu/strychu i budzą człowieka w środku nocy), trochę na ten temat czytałem i wyczytałem, że dźwięki powinny być z zakresu ultradźwięku (ponad 20kHz) a długość ich trwania oraz częstotliwość dźwięku powinny być losowe- wtedy na pewno nie przyzwyczają się do jakiegoś powtarzalnego układu częstotliwości.
Całość chciałem oprzeć o jakiś programowalny mikrokontroler, na stronie http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=7
znalazłem gotowy program dla AtMegi w układzie pozytywki- trochę go pozmieniałem dla swoich potrzeb, m. in. usunąłem tablicę, nowo definiowana funkcja beep teraz za argumenty bierze dwie liczby losowe, ale jest jeden problem- częstotliwość 27kHz może być groźna dla słuchu- chodzi o interferencję fal i wzmocnienie na błonie usznej która może pęknąć. Moje pytanie- jak zrobić, by rand losował liczbę z dwóch zakresów tzn. powiedzmy od 19 000Hz do 25 000Hz a drugi przedział od 28 000Hz do powiedzmy 40 000Hz?
Drugim moim pytaniem jest, czy program o kodzie jak poniżej będzie współpracował z układem jak na załączonym schemacie?
Trzecie pytanie: jaki AVR najlepiej zastosować? Na stronie na której znalazłem pierwowzór mojego kodu była AtMega16, ale w tym wypadku chyba nie będzie potrzebna aż 16... Jaką użyć?
Czwarte pytanie: Czy poniższy kod jest spójny logicznie, tzn czy pozmieniałem wszystkie konieczne elementy, czy zmieniłem tylko część a reszta została po staremu?
Kod w załączniku

Wiem, że to nie jest do końca temat na ten dział- C nie jest asemblerowski, ale też nie bardzo nadaje się na inny- elektroniki w nim za dużo;)

Z góry dziękuję za pomoc

kuny po przróbce.txt
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  kuny po przróbce.txt
 Wielkość pliku:  1.71 KB
 Pobierano:  130 raz(y)

kuny.png
 Opis:

Pobierz
 Nazwa pliku:  kuny.png
 Wielkość pliku:  10.17 KB
 Pobierano:  98 raz(y)

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> Elektronika, programowanie niskopoziomowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach