|
Coders' city Nasza pasja to programowanie!
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Garf

|
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 10:32 am Temat postu: |
|
|
kropek, zamiast na plikach wygodniej będzie zrobić to na bazie danych. Możesz wtedy dodatkowo zapisywać np. z jakiego adresu IP było żądanie rejestracji, dokładne daty tych żądań. Trudno mi wypowiedzieć się na temat jakie zabezpieczenie będzie najlepsze do Twojego programu - sam najlepiej jesteś w stanie ocenić jego wartość i odsetek prób nielegalnego użytkowania. Jeśli zrobiłeś skrypt w PHP umożliwiający przeprowadzenie takiej rejestracji, i to działa, to jedyną rzeczą o jaką bym się martwił to dobre zabezpieczenie tego skryptu. Bierz pod uwagę, że transmisję pomiędzy programem a Twoim serwerem można podsłuchać (np. Ethereal czy Wireshark), więc musisz być przygotowany na otrzymanie specjalnie spreparowanych zapytań. _________________ Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania. o. Paweł Gużyński OP |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
kropek
|
Wysłany: Wto Sty 03, 2012 9:47 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich,
Odświeżam wątek, żeby podzielić się swoimi doświadczeniami po wprowadzeniu serwera licencji. Ogólnie wszystko zadziałało tak jak chciałem, skończyły się maile w stylu "po wymianie komputera program mi nie działa..."
Przez 11 miesięcy serwer wykonał około 400 aktywacji programów. Dzięki temu nie musiałem pisać 400 maili do użytkowników :-)
Póki co nie było żadnych prób przesyłania spreparowanych zapytań (serwer wszystko rejestruje i powiadamia mnie mailem o każdej próbie nieautoryzowanej aktywacji programu i niepoprawnym zapytaniu).
Oczywiście nie jestem w stanie stwierdzić, czy użytkownicy używają więcej licencji niż posiadają, ale wcześniej przed wprowadzeniem serwera też nie byłem w stanie tego sprawdzić.
Pojawiły się za to nowe możliwości - mogę wygenerować całą partię numerów seryjnych i przekazać resellerowi. Jeśli serwer powiadomi, że któryś klucz został użyty, to ja już wiem że mogę resellerowi wysyłać fakturę:-) Wcześniej musiałem tłumaczyć, że po sprzedaży programu użytkownik musi się skontaktować z nami w celu aktywacji programu, przesłać kod żądania i czekać na maila z kodem odblokowującym...
Ogólnie jestem zadowolony z rozwiązania i dziękuję wszystkim, którzy podjęli dyskusję i pomogli.
Temat uważam za zamknięty, a jeśli ktoś potrzebuje skrypt php - zapraszam na priv.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz pobierać pliki z tego forum
|
 Debug: strone wygenerowano w 0.09614 sekund, zapytan = 9
|