| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jelcyn Site Admin
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2005 8:43 pm Temat postu: Programujesz pod DOSa? |
|
|
Uwaga: to pytanie dotyczy Pascala!
Jeśli programujesz pod DOSem, to koniecznie odwiedź zaprzyjaźnione forum: http://forumdos.prv.pl/
Może DOS to nie przyszłość, ale jeśli piszesz programy pod DOSa, to na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych informacji (Pascal) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Xfly
|
Wysłany: Czw Lip 14, 2005 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Nom stronka przydatna
A ja i tak uważam, że DOS to dobre narzedzie i jest nadal użyteczny (Pascal) _________________ I'm thinking in C++ :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcin_an Site Admin
Dołączył: 26 Maj 2005 Posty: 17278 Skąd: z drugiej strony Kabla
|
Wysłany: Czw Lip 14, 2005 8:37 pm Temat postu: |
|
|
Moim skromnym zdaniem MS-DOS to najlepszy system Microsoftu jaki powstał. Może nie pod względem wyglądu czy wygody użytkowania, ale miał w sobie to "coś"... ja do dzisiaj pracuję od czasu do czasu pod tym systemem (6.22 konkretnie). (Pascal) _________________ Matematyka to taki twór, który pozwala opisać sokowirówkę jako urządzenie pobierające ujemne odpadki i produkujące z nich sok. "Lameria atakuje" | RTFM | UMLet - edytor UML inaczej | Wykłady ks.Pawlukiewicza |
|
| Powrót do góry |
|
 |
asiekierka Gość
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 9:21 pm Temat postu: Hi. |
|
|
A ja używam TP w DOS ale uzywam go do robienia OS uzywajac bootsektora ktory odczytuje EXEki.
Strony nie ma ale jest rozwijany codziennie! (Pascal) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sacull Gość
|
Wysłany: Nie Lut 05, 2006 4:31 pm Temat postu: ??? |
|
|
| asiekierka napisał: | | ...uzywajac bootsektora ktory odczytuje EXEki... |
Może troszkę więcej informacji ... (Pascal) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
makaron
|
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 2:42 pm Temat postu: |
|
|
| Sacull napisał: | | asiekierka napisał: | | ...uzywajac bootsektora ktory odczytuje EXEki... |
Może troszkę więcej informacji ... |
Zdecydowanie więcej. To bardzo interesujące. ;) Natomiast adres podanego przez jelcyna forum zmienił się na:
www.dosforum.pl
Pozdrawiam (Pascal) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GimmaSenpai

|
Wysłany: Czw Kwi 13, 2006 3:03 pm Temat postu: Re: ??? |
|
|
| Sacull napisał: | | asiekierka napisał: | | ...uzywajac bootsektora ktory odczytuje EXEki... |
Istnieją takie bootloadery, ale takie programowanie osa jest bezsensu. Pisanie systemu w sposób: asm: //wstawki asma end Mija się z celem. Lepiej już w czystym asmie. A zresztą z tego co wiem to pascal od borlanda jest 16 bitowy, więc o 32 bitowym osie można zapomnieć. A pisanie procedur 32 bitowym poprzez prefixowanie bajtami 66 i 67 jest już totalnie bez sensu. (Pascal) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
makaron
|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 1:41 pm Temat postu: Re: ??? |
|
|
| GimmaSenpai napisał: | | Sacull napisał: | | asiekierka napisał: | | ...uzywajac bootsektora ktory odczytuje EXEki... |
Istnieją takie bootloadery... |
No tak, ale pomiędzy bootloaderem, a bootsektorem istnieje drobna różnica. ;)
| Xfly napisał: | | A ja i tak uważam, że DOS to dobre narzedzie i jest nadal użyteczny |
Masz u mnie skrzynkę piwa. :D (Pascal) _________________ www.dosforum.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GimmaSenpai

|
Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 5:32 pm Temat postu: Re: ??? |
|
|
| makaron napisał: | | GimmaSenpai napisał: | | Sacull napisał: | | asiekierka napisał: | | ...uzywajac bootsektora ktory odczytuje EXEki... |
Istnieją takie bootloadery... |
No tak, ale pomiędzy bootloaderem, a bootsektorem istnieje drobna różnica. ;)
|
Jemu chodziło pewnie o bootloadera bo bootsektor jest to fizyczna cześć dyskietki i w niej jest bootloader ktory wywala smieci z exeka pascalowego i wczytuje kernela z exe. (Pascal) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
makaron
|
Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 1:10 pm Temat postu: |
|
|
Ja też myślę, że się przejęzyczył, ale dlatego właśnie zabawnie to wyszło. ;) (Pascal) _________________ www.dosforum.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|