Forum Coders' city Strona Główna Coders' city
Nasza pasja to programowanie!

PomocPomoc   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja 
Archiwum starego forum + teoria    RSS & Panel/SideBar
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi na moje pytanie... Skrócony regulamin

Wykonanie zewnętrznego kodu w PHP

Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> PHP
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Chemikk

PostWysłany: Wto Sty 06, 2009 3:14 pm      Temat postu: Wykonanie zewnętrznego kodu w PHP Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witajcie. Nie wiem czy dobrze nazwałem temat ale mam taki problem. Chciałbym wykonać zewnętrzny kod PHP (czyli z zapytania do MySQL, a dokładniej, np. na blogu daję jakiś kod w specjalnym tagu i jego zawartość się wykonuje). Wyglądałoby to następująco. Mamy ogólny kod HTML i w nim takie coś

Kod:
<parser>echo date("H:m:s");</parser>

I mój paser DOM sam szuka tagów <paser> i ich zawartość wykonuje w PHP. Oczywiście jest to na tyle niebezpieczne, że tylko ja mam dostęp do mojego panelu i nikt więcej.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnio zmieniony przez Chemikk dnia Wto Sty 06, 2009 8:24 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
jelcyn
Site Admin

PostWysłany: Wto Sty 06, 2009 3:20 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kod:
<?php
$x='echo("aaa");';
eval($x);
?>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Chemikk

PostWysłany: Wto Sty 06, 2009 3:28 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Dzięki Ci :) Teraz tylko się pomęczyć, aby to jakoś złożyć w całość z moim kodem :)
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
Taeril

PostWysłany: Wto Sty 06, 2009 8:05 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Chcesz kraść kod? :D paser

Chodziło o parser. Zastanowiłbym się jednak czy to dobry pomysł, bo tak można wykonać cokolwiek. Sensowne przefiltrowanie tego, co pójdzie do eval nie jest warte zachodu, bo to kupa roboty a i tak pewnie coś niepowołanego się przepuści albo coś pożądanego wytnie.
Eval is evil.

"Some people, when confronted with a problem, think 'I know, I'll use regular expressions.' Now they have two problems." - Jamie Zawinski
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Chemikk

PostWysłany: Wto Sty 06, 2009 8:23 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ale skoro ja prowadzę swojego bloga i ja wpisuje taki kod, i ja tylko mogę tak wykonać, to po co to filtrować ? :)

A tak, pomyliłem słowa ;)

marcin_an
Site Admin

PostWysłany: Wto Sty 06, 2009 10:40 pm      Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nawet jeśli sam sobie ufasz, to nie jest powiedziane, że koniecznie to ty wprowadzisz dane do bazy. Przechwycenie hasła, podpięcie się pod sesje*, sql-injection i ktoś sobie zrobi z twojego skryptu narzędzie do wysyłania spamu lub dalszych ataków. Nie twierdzę, że musisz od razu z eval rezygnować, ale zastanów się, ile na tym zyskujesz, a jakie jest faktyczne zagrożenie i ewentualne szkody. Dajmy na to phpBB korzysta z eval, ale właściwy kod PHP generowany jest przez skrypt na podstawie danych z szablonu, a nie wklejane są bezpośrednio same dane. Zatem zostawiam tą kwestię do przemyślenia.

"Eval is evil", ale czasami wybierając między dwoma złami trzeba wybrać to mniejsze.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Odpowiedz do tematu    Forum Coders' city Strona Główna -> PHP Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach